Акция като Хиполенд в Пловдивско: 4 институции проверяват винарна заради нейни работници на протеста

Владимир Йончев 05 септември 2020 в 19:45 20373 0

Йордан Костадинов по времето, когато беше депутат от НДСВ

На акция, идентична с проверката на "Хиполенд", е била подложена винарна "Загрей" в Първомай. Според собственика й Йордан Костадинов причината е, че работници от винарната са отишли с брандиран служебен бус на протеста на 2 септември в Пловдив.

Бусът е спрян между Първомай и Пловдив и е проверяван 45 мин. Работниците са казали, че отиват на протест, записали са им имената и са ги пуснали да продължат.

Два дни по-късно във винарната се изсипали проверяващи от 4 институции - НАП, Митници, Държавен фонд "Земеделие" и Икономическа полиция.

Проверяващите са споделили, че не знаят за какво конкретно подозрение ги изпращат, началниците само им казали да отиват и да проверяват.

Две от институциите - НАП и ДФЗ са си тръгнали много бързо - проверяващите са казали, че не виждат каквото и да е основание за проверка. Другите две институции - "Митници" и Икономическа полиция са проверявали дълго. След проверката написаха протокол, че няма никакви нарушения, разказа пред OFFNews Йордан Костадинов.

На втори септември дори не бях в България. Забранил съм на територията на винарната да се говори за политика, но повечето от работниците са млади хора на по 30-40 години, знаят езици, образовани са. Ясно ми е, че подкрепят протестите.

Когато се изсипа проверката, във винарната имах гости от Австрия. Хванаха се за главата, разказа Костадинов.

По думите му проверки във винарната има приблизително веднъж на 6 месеца. Но откакто тя съществува винаги проверката е била от една институция, след време от друга. Никога досега не са ни проверявали 4 институции наведнъж, коментира Костадинов. Според него е очевидно, че проверката е наказателна акция, заради участието на работниците на протеста.

Аз питам кой е този държавен служител, който има правомощията да изпрати 4 институции едновременно на проверка. Трябва да е висш служител. Искам да знам кой е и дали е превишил правомощията си, каза Костадинов.

Костадинов е бивш депутат от НДСВ и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй". Твърди, че откакто е напуснал Народното събрание през 2009 г. не се занимава с политика.

Аз съм заможен човек, ще емигрирам в Австрия, където живее сестра ми, и ще се оправя. Но винарната дава работа на 50-60 човека, нормално ли е да има такава атака, коментира Костадинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови