Хампарцумян: КТБ израсна прекалено бързо и вината не е само нейна

OFFNews 25 юни 2014 в 07:49 5914 24

КТБ израсна прекалено бързо - от малка банчица стана четвъртата в България - и вината не е само нейна. Тя беше системно отглеждана като банка на властта. Не е луд който яде зелника.

Така каза председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в коментар за ситуацията около Корпоративна търговска банка в интервю за Нова тв тази сутрин.

Той не се нае да коментира дали са били изтеглени в кратък период държавни пари от КТБ, което е довело до кризата.

"Първо да се справим с последствията, да се овладее паниката, да се реши проблемът с депозити и тегления и след като отмине бурята, на базата на одиторски доклади може да се види хронологията и да се каже защо се стигна дотук", каза Хампарцумян.

Той беше категоричен, че не може да се прави аналогия с фалита на банки от 1996-1997 г.

"И тогава управляваха социалисти, и сега управляват социалисти - тук свършват общите неща. Тогава икономиката беше в колапс, сега, с всичките й недостатъци, икономиката ни работи. И второ, много по-важно, през 1996 година банките имаха огромни задължения банка към банка, а в момента те са минимални и една банка не може да повлече друга. Имаме работеща икономика и недиректна свързаност на банките през взаимна задлъжнялост", коментира Хампарцумян.

Той обаче подчерта, че "няма банка в света, която да издъжи на паника".

Хампарцумян бе категоричен, че вложителите в КТБ могат да бъдат спокойни за спестяванията си. "Държавата, която ще влезе в КТБ чрез Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, е добър акционер и моят съвет е на 21 юли, когато КТБ отвори, да не стават манифестации, парите са там, хората ще разполагат с тях, не е задължително да се извършва теглене", каза той.

"Старите акционери няма да ги има, новият акционер ще е държавата, която има безкрайна в сравнение с който и да е частен акционер мощ", допълни Хампарцумян.

Според него не въпросът за КТБ е централният. "Много по-големият въпрос е как се управляват държавните дружества, икономиката, дали имаме модерна икономика, защо не идват инвестиции в България - това са взаимосвързани въпроси и въпросът с КТБ е едно мъничко парченце"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика