Quantcast

Хампарцумян: КТБ израсна прекалено бързо и вината не е само нейна

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2014 в 07:49 5023 24

КТБ израсна прекалено бързо - от малка банчица стана четвъртата в България - и вината не е само нейна. Тя беше системно отглеждана като банка на властта. Не е луд който яде зелника.

Така каза председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в коментар за ситуацията около Корпоративна търговска банка в интервю за Нова тв тази сутрин.

Той не се нае да коментира дали са били изтеглени в кратък период държавни пари от КТБ, което е довело до кризата.

"Първо да се справим с последствията, да се овладее паниката, да се реши проблемът с депозити и тегления и след като отмине бурята, на базата на одиторски доклади може да се види хронологията и да се каже защо се стигна дотук", каза Хампарцумян.

Той беше категоричен, че не може да се прави аналогия с фалита на банки от 1996-1997 г.

"И тогава управляваха социалисти, и сега управляват социалисти - тук свършват общите неща. Тогава икономиката беше в колапс, сега, с всичките й недостатъци, икономиката ни работи. И второ, много по-важно, през 1996 година банките имаха огромни задължения банка към банка, а в момента те са минимални и една банка не може да повлече друга. Имаме работеща икономика и недиректна свързаност на банките през взаимна задлъжнялост", коментира Хампарцумян.

Той обаче подчерта, че "няма банка в света, която да издъжи на паника".

Хампарцумян бе категоричен, че вложителите в КТБ могат да бъдат спокойни за спестяванията си. "Държавата, която ще влезе в КТБ чрез Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, е добър акционер и моят съвет е на 21 юли, когато КТБ отвори, да не стават манифестации, парите са там, хората ще разполагат с тях, не е задължително да се извършва теглене", каза той.

"Старите акционери няма да ги има, новият акционер ще е държавата, която има безкрайна в сравнение с който и да е частен акционер мощ", допълни Хампарцумян.

Според него не въпросът за КТБ е централният. "Много по-големият въпрос е как се управляват държавните дружества, икономиката, дали имаме модерна икономика, защо не идват инвестиции в България - това са взаимосвързани въпроси и въпросът с КТБ е едно мъничко парченце"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2014 в 14:16

Добре, де, щом банката е стабилна и "няма банка в света, която да издържи на паника", каква е вината на Василев, та му я отнемат. А Пеевски остава безнаказан. Прилича на пладнешки грабеж.

25.06 2014 в 15:35

Хората не трябва да се притесняват. Ефект на доминото няма има т.е. друг банки няма да бъдат засегнати от КТБ освен ако задкулисието не реши да всее паника и да накара хора и фирми да си теглят парите и от другите банки.

25.06 2014 в 15:24

Хампарцумян добре обя2сни ситуацията. Няма как да се повтори кризата от 1996 г. Днешната икономика е добре работеща, постоянно бележи ръст, износът е на стабилни нива, безработица има, но не е толкова заплашителна (сравнително) и най-важното банките нямат големи задължения една към друга както беше през 1996. Дайте да не се спекулира толкова по темата. Виждам как повечето медии искат да всеят паника у хората а това е много грозно. КТБ отваря на 21 юли, зад нея е БНБ. Всичко ще бъде наред.

25.06 2014 в 15:18

Както и да е израстанала КТБ, това вече няма значение. Има значение бъдещето и настоящето. А то е такова, че виждаме как един Дебел човек с много власт и пари, само на 33 години (макар, че не му личатв в лошия смисъл) може и дори си пзоволява да манипулира общественото мнение, прокуратурата - всички нас. Посяга на невинни хора, прави показни арести, тъпче реномета и клевети хора. ДО КОГА ТАКА? Всички знаем, че този филм си има сценарист?! КОЙ Е той!! Кой е?? Там трябва да се търси източника на всички проблеми в тази държава. Защото днес, ще е КТБ утре може и да сме ние. Това е машина за мачкане.

25.06 2014 в 14:45

Добре е, че Левона въпреки, че беше пряк конкурент на КТБ излезе и го каза това многократно - да се успокоят хората и да спре тази нелепа акция срещу банката, репсктивно парите на гражданите. Няма да е зле наистина вече да се успокои темпото макар, че вестниците на Дебелия продължават да жънат на поточна линия жълти парцали срещу банката и Василев. Което си е очаквано де. Но не е правилно. И не знам за какво го правят при положение, че Дебелия получи своето - отстрани отчасти от пътя си (и този на Доган), неудобния вече банкер. Но явно иска да тъпче докрай.
По-важното е, че държавата има правилна политика в тази насока и гарантира парите на хората.

25.06 2014 в 14:20

Хампарцумян е умен човек и смятам, че това което е казал е истина. И наистина, няма банка, която да издържи на паника и безугледно теглене на пари. И тук трябва да се види откъде дойде паниката и КОЙ подкокороса хората да си теглят парите!? Благодарение на една група медии, всичко това което се случва сега е реалност!

25.06 2014 в 14:01

//mordor12:10 25 юни 2014//

И да е било към мен че допускам грешки няма да се засегна (защото си и така), но журналистите и публичните личности са длъжни да държат високо знамето на българският език а за offnews, е просто системно допускането на грешки и не за пръв път го пиша.
---------
Крайно обидно е когато етническите турци говорят безупречен български, а българите са мякащо посмешище.

25.06 2014 в 13:59

Пак стигаме до въпроса, защо реакцията на БНБ закъсня тук и дали и централната банка няма участие в тази схема, особено ако се съди по реакциите на политическия елит, който първо мълчаха сега дават доста противоречиви обяснения. Пък Орешарски видите ли бил изготвил плана за стабилизация, да каже къде са държавните пари, защо допусна Прасчо да се развилнее и парите накрая ще ги делят навярно, но едва ли 50 на 50.

25.06 2014 в 12:56

"Той не се нае да коментира дали са били изтеглени в кратък период държавни пари от КТБ, което е довело до кризата." - Кадиев обаче го каза в ефир и тази теза започва все повече да се лансира, сиреч държавата, която сега се втурна да спасява банката е виновна за това й положение. Сценарият, в който главна роля имаше Пеевски всъщност е бил доста по-сериозен и не е включвал само медии и прокуратура. Именно това навежда на мисълта, че ДПС-БСП се опитват да заметат нещо след себе си, след като така напират за национализация на КТБ. При все че не се коментира и срещата с оманците, които явно се полагат усилия да бъдат разубедени като руснаците.

25.06 2014 в 12:53

КТБ няма нужда от спасяване, външен капитал, нови инвеститори и пари като цяло. Има нужда от спокойствие, както и Делян Пеевски да няма толкова власт, за да предизвика срив на банката. Тя никога не е имала какъвто и да било вътрешен финансов проблем. Всичко дойде заради внушението на Пеевските медии, че нещо се случва с банката, което беше пълна лъжа.