Горанов: Очакваме до 3% спад на икономиката и ръст на безработицата с около 2% (ВИДЕО)

Ирина Евгениева 31 март 2020 в 10:22 4374 4

Най-негативният сценарий, който разглежда правителството, е ръст на безработицата с около 2 пункта и спад на икономиката с 3%. Това стана ясно от днешния брифинг на финансовият министър Владислав Горанов в Министерския съвет. 

Финансовият министър обясни, че са разработени три сценария, като при най-тежкият от тях се очаква намаляване на приходите с 2,440 млрд. лева и увеличение на разходите с 1,70 млрд. лева.

От думите му стана ясно, че е предложено и увеличение на лимита на държавния дълг и се очаква общият размер на дефицита в бюджета да бъде 3,5 млрд. лева. 

Още отсега правя уговорката, че на първи етап ще бъде необходимо да се търсят от пазара 4,2 милиарда, нов дефицит плюс операции по финансиране, свързани с капитализирането на ББР. Останалата част от лимита ще бъде активирана само в случай, че се налага след кризата или в следващите месеци в хода на 2020 година осигуряването на допълнително ликвидно финансиране за консолидираната фискална програма, каза Горанов.

Финансовият министър обеща, че не се готви вдигане на данъците и таксите и допълни, че това не е добър подход по време на криза.

Той добави, че може да се пристъпи към взимане на около 7,8 милиарда лева нов дълг.

Горанов заяви, че мерките имат една единствена цел – да гарантират функциониране на държавата. 

"Аз продължавам да смятам, че консервативното планиране и фискална политика дават възможност на страната, но съм длъжен да предложа сценарий, който е с негативна насока", добави финансовият министър.

Според него най-негативният сценарий, който в момента се разглежда, е спад на икономиката с 3% през тази година и добави, че се очаква възстановяването на заетостта да започне в края на 2020 година и да продължи през 2021 година. 

Горанов е категоричен, че мерките ще наложат на хората да се ограничат. 

"Знаем, че човек не харчи толкова, колкото е изкарал днес, а колкото ще изкара утре", отбеляза той. 

Финансовият министър каза, че има и по-положителен сценарий - малък растеж или нулев. 

Искам обаче да сме максимално подготвени, подчерта Горанов.

По въпроса дали България е в рецесия той заяви, че не може да се говори за това, защото е нужно страната ни да е на загуба няколко месеца подред.

"Основните фактори на икономически растеж са поставени пред изпитание", бе категоричен Горанов.

Той обясни, че ако ограниченията продължат повече от три месеца, възстановяването ще приключи чак в края на 2021 година и добави, че "икономиката губи всеки ден, а държавата е част от бюджета".

Според него очакванията са за ръст на безработицата с около 2 пункта и посочи, че това са предварителни оценки и всичко зависи от това колко дълго ще продължат ограниченията, свързани с медицинската част от кризата.

От думите му стана ясно, че още днес се очаква да се предложи актуализацията на бюджета в НС, като Горанов каза, че се надява на подкрепа от всички партии. "Говорил съм с тези партии от управляващата коалиция и се надявам до края на седмицата страната ни да има нов бюджет", категоричен е той. 

Разговори с БСП и ДПС ще проведе по време на бюджетната комисия в НС.

Вчера на извънредно заседание правителството одобри и ще предложи законопроект за допълнение и изменение на държавния бюджет за 2020 година. Част от мерките са свързани с вече одобрените разходи, свързани с изпълнение на програмата за задържане на заетост, по известна като мярката "60/40". От актуализацията на бюджета стана ясно, че се допуска до 10 милиарда нов дълг и 3,5 милиарда дефицит. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

4

Нострадамус

31.03 2020 в 14:35

Aкo нe бяхтe пoдaрили Три Милиaрдa нa Aмeрикa зa нeпрoизвeдeни caмoлeти мoдeл 1976 ceгa нямaшe дa пoдгoтвятe тeзи мрaчни cцeнaрii

17158

3

aviatora

31.03 2020 в 11:50

Продай си къщата за милиони на Ярема и апартатамрнтите на кумецът ти и всички останали герберски крадци да направят същото!!!

8296

2

geko

31.03 2020 в 11:06

zuljin е прав, това са абсолютни ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.
 
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче