Георгиева: С решението си Путин ни показа колко е важно да сме енергийно независими

OFFNews 02 декември 2014 в 14:02 14993 17

Кристалина Георгиева

С решението за „Южен поток“ руският президент Владимир Путин ни показа колко са важни енергийната независимост и диверсификацията на енергийните източници в Европа. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по повод решението на Путин да спре проекта „Южен поток“.

ЕК винаги е заемала ясна позиция по отношение на "Южен поток", която е, че строителството на газопроводи в Европа трябва да се съобразява с европейското законодателство. Това законодателство е там, за да защити нашите потребители от риска от по-високи цени заради това, че има ограничения върху източника на доставките, обясни тя.

Тази позиция е ясна и не се е променила, затова не може това да е причината за решението на Путин, подчерта Георгиева.

Това, което се оказа неприемливо за руската страна е отказът да бъдат допуснати други доставчици до тръбите на „Южен поток“, коментира Георгиева.

ЕК ще разгледа много внимателно последиците от това решение и ще обмисли как можем да ускорим работата по свързването на страните в ЕС в единна мрежа, каза Кристалина Георгиева.

На въпрос дали Европа ще компенсира България за спирането на проекта Георгиева заяви, че подкрепата за страната ни се изразява съвсем конкретно във финансиране на газови връзки с Гърция и Румъния, които да увеличат възможностите ни да доставяме газ от различни източници.

България очаква да получи 32 млрд. лева през следващите седем години, а от досегашния бюджетен период има още 9 млрд. лева, които страната може да усвои и се надяваме да усвои максимално. Има възможност да се обсъдят начини на финансиране, което да допринесе за енергийната независимост на България, каза още еврокомисарят.

Решението да се изисква достъп до тръбата „Южен поток“ да имат и други доставчици е в интерес на България. То е взето, защото колкото по-голяма е зависимостта на която и да е страна от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигнат условия, които най-добре да защитават интересите на гражданите, коментира Кристалина Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!