ЕВРОСТАТ: България на първо място по залесяване

ОFFNews 27 декември 2011 в 13:37 5524 0

Сkимка: forthenature.org
Сkимка: forthenature.org

България е страната с най-стабилно увеличаващите се гори, сочи последния доклад на ЕВРОСТАТ „Горските територии в Европейския съюз и света”.

Начело на класацията на ЕВРОСТАТ са България и Латвия, които отбелязват най-голям ръст на горските си площи от над 10%. Според документа дървесната маса у нас  нараства годишно с 14 млн. кубически метра. За сравнение, през периода 2000 – 2010 г. горските територии в Европа са се увеличили с едва 2% или с 3.5 млн. хектара.

Според доклада обезлесяване се наблюдава само в пет страни от ЕС. Това са Дания, където то е най-голямо – 5% , следвана от Португалия, Словения и Финландия.

България е и сред четирите страни, отбелязващи най-значително разширяване на горските територии в абсолютна стойност – над 400 хил хектара. Освен страната ни в челната четворка са още Франция, Италия и Швеция.

Данните от доклада на ЕВРОСТАТ сочат, че дърводобивът в ЕС се е понижил с 10 - 20 % в повечето страни. Най-голямо спад е регистриран в България - 34. 2 % и Кипър – 53.1 %.

Според данните на статистическата служба общата годишна сеч за промишлени нужди и отопление у нас възлиза на 4 млн. кубически метра.

България оглавява и друга класация на ЕВРОСТАТ- дял на горите, които са публична собственост. Като цяло този дял бележи спад в ЕС, като най-големи негативни стойности са регистрирани в Румъния, Словения и Литва, следвани от Австрия, Финландия, Латвия, Естония и Великобритания. В Еропейския съюз около 40 на сто от горите са публична собственост, като този показател варира в големи граници между различните страни-членки. От 2% в Португалия до внушителните 89 % в България, което ни прави един от лидерите по този критерии в света.

Прирастът на горите в ЕС е изчислен на над 21 млн. кубически метра през 2010 г. Нарастването му е около 1,6 пъти повече от стойността на сечта и другите загуби. Положителната тенденция се наблюдава и у нас - прирастът е 5,1 куб. м на хектар, а сечта и другите загуби са 2,7 куб. м на хектар. България е посочила, че използва почти 3 млн. хектара гори за производствени цели, което е около 70 на сто от цялата горска територия. В ЕС по-малко от 10% от всички гори са планирани за защита на почвата и водите, а у нас този показател достига 12% .

Въпреки положителната оценка по тези критерии, страната ни е в челните места в категорията „загуба на горски територии от пожари“. Според доклада, Италия е загубила най-големи горски площи от изгаряне - над 100 хил. хектара, но най-тежки са пораженията в Гърция, която е губила средно по 2.3% от горските си територии заради пожари. Докладът посочва, че пожарите са основната причина за обезлесяването в България. Страната ни е на пето място със загуби от близо 20 хил. хектара годишно.

Според европейската статистическата служба съществуващият горски фонд към момента е 725 млн кубически метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews