Енергийният министър: Споразумението с Боташ не ощетява България

В документа наистина имало големи неустойки, в случай на едностранното му прекратяване. Освен това срокът му бил твърде дълъг

OFFNews 23 юни 2023 в 14:11 1640 0

Радев
Енергийният министър Румен Радев.

Споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка и транзит на природен газ, сключено от служебния кабинет, е за смущаващо дълъг срок, а едностранното му прекратяване води до големи неустойки, валидни за целия период - до 2035 г. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев по време на изслушване му в парламента, поискано от социалистите.

Според Радев ценообразуването по това споразумение не ощетява българската държава и обществения ни доставчик Булгаргаз. 

Депутати от БСП цитираха конкретни числа, свързани с разходите на България и евентуални неустойки, които министърът на енергетиката нито потвърди, нито отрече.

Според Борислав Гуцанов България вече има договорени 3.85 млрд. куб. метра природен газ годишно, при положение, че консумацията у нас, дори в най-силните години, не е надвишавала 3.5 млрд. куб. метра, а в момента дори е под 3 млрд. куб. метра. Той добави, че споразумението с "Боташ", което е за доставка на природен газ от 1,85 млрд. куб. метра годишно, има включена опция това количество да се увеличи двойно.

Освен това споразумението е с опция "вземаш или не вземаш - плащаш", каза Гуцанов.

Министърът на енергетиката не можа да съобщи нищо конкретно от споразумението, тъй като то е с гриф "търговска тайна". Радев обаче посочи, че не вижда основателни причини, поради които се е бързало с това споразумение и защо е било подписано в "интересен период" - между Коледа и Нова година.

Той обаче бе категоричен, че с Турция "трябва да имаме коректни отношения, което означава двустранно изгоден начин на работа. Прибързаността не е добра база за постигане на оптимални параметри. Понякога и с най-чисти помисли в условията на прибързаност се допускат и грешки", допълни той.

В същото време Радев отбезяза, че при дългосрочните договори за доставка, таксата, която се начислява за транспортиране, обикновено е доста по-ниска от тази, ако няма такъв договор. Според него "Булгаргаз" има ясен контрол на произхода на природния газ чрез сертификатите, които директно получава от търговеца, от когото купува синьото гориво, а не от "Боташ".

Според него вероятно има възможност за предоговаряне, въпреки че споразумението е правнообвързващо. От думите му се разбра, че в момента се водят преговори споразумението да премине в стандартен договор за покупко-продажба на газ и в рамките на тези преговори има "известна възможност" за предоговаряне на част от договореното вече. Действащите в момента ангажименти вече са били приложени при доставка, направена през април, за което е била информирана и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика