EK иска да продадем част от "Булгартрансгаз"

OFFNews 30 юни 2016 в 18:56 5686 5

Европейската комисия е поискала България да продаде част от газовия си оператор "Булгартрансгаз" на стратегически инвеститор.

Продажбата цели увеличаване на конкуренцията на българския газов оператор и да се прекрати наказателна процедура срещу Българския енергиен холдинг за злоупотреба с монополното положение на дъщерните ѝ дружества "Булгартрансгаз" и доставчика "Булгаргаз".

Собствеността на държавната "Булгартрансгаз" върху тръбите и това, че тя не допуска други компании до тях освен "Газпром" с аргумента, че руският гигант е резервирал целия капацитет

Ако наказателната процедура не бъде прекратена, санкцията може да достигне 300 млн. евро. 

Премиерът Бойко Борисов реагира остро на искането, като посочи, че "това би било тежък политически удар срещу България и недопустимо, каквито и пари да ни санкционират".

Думите на Борисов обаче бяха в контекста на изказването му за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" и тогава не бяха разбрани. 

От енергийното министерство пък обявиха, че България е против допускането на частен инвеститор в газовия оператор, като вместо това се надяваме ЕК да бъде убедена, че са направени много промени за осигуряването на достъп на частни лица до газопреносната мрежа на държавния оператор.

През април 2012 г. ЕК заведе дело срещу България след жалба на "Овергаз" за това, че "Булгартрансгаз" не ѝ е осигурил достъп до газопреносната си мрежа. Според ЕК газовият оператор не предоставил задължителния според изискванията на Брюксел максимален капацитет за доставка на газ на всички входни и изходни точки на България. 

Делото стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург. 

Според ЕК тъй като "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" имат общ собственик и са свързани лица, злоупотребяват с положението си на пазара. Затова отправят искането в собствеността на "Булгартрансгаз" да влезе стратегически инвеститор като част от договорка за прекратяване на делото.

Тази мярка е доста драстична, като се има предвид, че при сходна наказателна процедура срещу БЕХ, свързана с подозрение в злоупотребява с монопол Брюксел предложи прехвърляне на "Българската независима енергийна борса" от шапката на БЕХ към Министерството на финансите, за да бъде спряна процедурата.

От ЕК не са посочвали каква част от "Булгартрансгаз" настояват да бъде продадена, но българската страна е твърдо против подобен ход с мотива, че при сегашните трусове на енергийните и финансовите пазари не е моментът да се продават енергийни активи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12138

5

Окомер

31.08 2016 в 20:50

Гад Зееви дали си пази оня 1 долар от Балкан?

20374

4

Стринка Минка

30.06 2016 в 23:55

Стратегически инвеститор? Пеевски?