Едва 7% от цигарите у нас са без платен акциз

OFFNews 26 септември 2017 в 16:27 3876 1

Едва 7% е делът на цигарите без бандерол на българския пазар. Това показват данните за второто тримесечие на т. г. от станалото вече традиционно изследване на празните опаковки, което се осъществява от петте цигарени компании  от „Инициативата срещу незаконната търговия“.

В нея участват Бритиш Американ Табако ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД.

Основната цел на инициативата е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности.

Според новите данни положителната тенденция за намаление на употребата цигарите без бандерол у нас продължава.

При последното проучване са събирани и анализирани празни цигарени кутии в 20 големи града в България. Данните от изследването, което измерва нивата на незаконна търговия бяха представени днес пред министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор.

Според изследването, през второто тримесечие на 2017 г. делът на потреблениетo на цигари без български акцизен бандерол е на рекордно ниско ниво от 7%, което е понижение с около 1% спрямо същия период на миналата година.

С това България се нарежда сред отличниците в ЕС, на 8-ма позиция, сред всички държави-членки, като изпреварва държави като Франция, Великобритания, Холандия, Германия и съседна Румъния.

Резултатите от изследването по градове показва, че намалява делът на потребление на цигари без български акцизен бандерол в някои от населените места, но въпреки това в определени градове нивата на кутиите, за които не е платен налога остава високо.

В Свиленград цели 44 процента от употребяваните цигари са без бандерол. В Кюстендил делът им е малко над една четвърт от всички намерени кутии, в Хасково - една пета. Продуктите без платен налог се срещат масово и в Благоевград, Пазарджик и Дупница, показват данните.

Компаниите от тютюневата индустрия подчертаха, че повече от 1/3 от цигарите, непредназначени за местния пазар са т.нар. „illicit whites“ – марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар. За поредна година данните посочват този тип незаконни продукти като сериозен проблем.

За първи път бяха представени и данни от изследване на потреблението на нелегален нарязан тютюн. Според проучването, извършено през четвъртото тримесечие на 2016 г. в 15 държави в Европа, в България 74.6% от изпушения тютюн за ръчно свиване на цигари у нас не е обложен с данъци. Почти 100% от незаконния рязан тютюн, употребяван в България, е насипен тютюн, който се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните места за продажба. Загубите за държавата в това изследване се оценява на приблизително на 124 млн. лева.

"Най-голямата черна маса пари, правещи корупция в държавата, са от контрабандата. Става въпрос за трилиони в Европа и за милиарди в България. Тези пари замърсяват цялата система", заяви премиерът Бойко Борисов.

Според него обаче тенденцията за намаляване на контрабандата е ясна и ще продължи.

"Тя е изгодна за държавата, защото се пълни бюджета. И тези резултати са от събирането на акциза от цигари, горива, алкохол… В момента сме на 120% от плана за изпълнение за приходите. Колегите полагат доста усилия за намаляване на контрабандата на акцизни стоки. Мога да ви уверя, че сега сме в първата петица, но ще влезем в тройката. Гарантирам на инвеститорите, че до следващите проучвания данните ще бъдат още по-добри – гоним към 100 млрд. брутен вътрешен продукт в страната. Колегите са спокойни, амбицирани, и ще видите резултатите“, добави Борисов.

Според министъра на финансите Владислав Горанов данните от изследването показват, че България успява да охранява не само границите си, а и икономическите си интереси.

"Акцизът върху цигарите заема около 48 % от общия приход от акциза, който събираме и делът му вероятно ще нарасне заради увеличението на ставката от 1 януари следващата година, до достигане на минималния размер от 90 евро на 1000 къса. Безспорно има още резерви и разчитам на компаниите, които работят на българския пазар да положат още усилия, които са от взаимен интерес", каза още Горанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови