Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Държавната помощ ще покрие и разходи на търговските банки за безлихвените кредити

OFFNews 16 април 2020 в 10:17 3710 2

Държавната помощ от 200 милиона лева за отпускането на безлихвени кредити на лишени от доходите си поради пандемията български граждани ще отиде не само за тях, а и за изплащането на разходи на търговските банки, които ще отпускат кредитите.

Това става ясно от публикуваното вчера Решение №257 на Министерския съвет от 14.04.2020 г. за одобряването на програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможност да помагат труд поради пандемията от Covid-19 и за възлагане изпълнението ѝ на "Българска банка за развитие" АД.

С него държавата увеличава капитала на банката с цитираната сума, която обезпечава кредитите.

Наред с условията за отпускането им на хората (работещи или работили по трудов договор и/или самоосигуряващи се), пише:

"Изпълнението на Програмата е финансово обезпечено с 200 млн. лева, включващи дължимите на търговските банки премии за съуправление на Програмата и определени разходи за събиране."

Какъв ще е размерът на премиите не се уточнява. По този въпрос е отбелязано следното: "Българска банка за развитие плаща на търговските банки премия за съуправление на Програмата, която се определя в сключваните с банките финансови споразумения", с други думи размерите ще бъдат споделени само между съответните две страни - ББР и банката.

Кои ще са търговските банки, които ще отпускат такива кредити ББР обяви, че ще оповести след 15 април. Към днешна дата това не се е случило.

Кредитите

Имат право на такива:

- хора на трудов договор, които поради пандемията/извънредното положение са пуснати в неплатен отпуск, ако са били на дадената работа в последните 6 месеца, преди това да се случи; не получават други трудови възнаграждения; отработили са поне пет дни през март (изв. положение бе въведено на 13.03.), ако това е месецът, от който са пуснати в неплатен отпуск;

- самоосигуряващи се, които са прекъснали дейността си поради пандемията/извънредното положение и/или търпяг поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г. сравнено с първото на 2019 г.; които не получават възнаграждение по други правоотношения.

За всички тях трябва да са платени осигуровките и да се гарантира, че човекът ще се върне на същата работа след неплатения отпуск.

ББР поема гаранционен ангажимент по отношение на главниците по кредитите, като човек има право да заеме до 4500 лева чрез договор за кредит с една търговска банка.

Редовният лихвен процент по кредитите е 0.

Във връзка с обслужването на кредитите не се дължат такси комисиони и неустойки.

Хората не осигуряват обезпечения, като условие за отпускането на кредитите.

Кредитите трябва да се върнат до 5 години, с гратисен период от 6 до 24 месеца. При предсрочно погасяване не се дължи такса/комисиона.

За кредит може да се кандидатства до 31.12.2020 г.

Кредитите се предоставят от търговските банки с техен ресурс, ББР осигурява само обезпечението по тях. Търговските банки имат право да получат от ББР неиздължената сума по даден кредит, ако той е е обявен за изискуем, получателят му не е започнал да погасява в допълнително дадения му от банката едномесечен срок за доброволно изпълнение и вземането е признато с влязла в сила заповед за изпълнение.

ББР възстановява разходи по събиране на станалите изискуеми в цялост вземания по кредити, включващи разходи платими към съдилищата във връзка със заповедните производства, такси платими на съдебни изпълнители за образуване и водене на изпълнително дело за не повече от 10% от размера на всяко одобрено финансиране или за не повече от 10% от одобрения гаранционен лимит на всяка търговска банка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

2

tarabata

16.04 2020 в 11:12

Всъщност, още преди да е започнала кампанията по раздаването на парите, някои крадци прибраха 75 000 000 лева ВЕЧЕ!!!

3232

1

tarabata

16.04 2020 в 11:09

Значи за самоосигуряващите се адвокати, зъболекари, нотариуси един твърд и дебел пожарникарски селски, а за милите бедни търговски банки премии с неопределен размер, което ще означава не по-малко от 50% от тези ....стотин милиона лева помощ за пострадалите на трудов договор и самоосигуряващи се?
 
X

Подкастът на OFFNews