Челопеч е общината с най-високите заплати в страната, София - №8

OFFNews 31 май 2019 в 14:40 10345 1

Снимка ИПИ

Общините с най-високата средна заплата не е сред големите областни центрове. Не е София, не е Пловдив, не е Бургас, нито Варна. Тя е мъничката Челопеч, показва интерактивната карта на Института за пазарна икономика за 2017 г. Оттам уточняват, че данните за 2018 г. още не са налични, но е ясно, че средната заплата за страната се е увеличила с 10% през 2018 г.

Лидерите по заплати са сравнително малки общини, в които има много големи работодатели – обикновено в енергетиката или добивната промишленост, е видно от картата. Тези големи компании дават високи заплати и доминират на местния пазар на труда, тоест голяма част от работещите на територията на общината работят именно в тях. Това е толкова силно изразено в община Мирково, че там дори няма данни за средна заплата, защото те са конфиденциални.

Най-високата средна заплата в България (2017 г.) е в община Челопеч - 2 178 лева.

Втора е Козлодуй, основно заради ядрената централа - 1 790 лв.

В Раднево и Гълъбово, където са големите компании в енергетиката, имат средни заплати от съответно 1 657 лв. и 1 610 лв.

№5 в списъка е Пирдоп, където отново има голяма добивна компания - 1 562 лв., №6 - Девня, където има силно изразен индустриален профил, е с 1 442 лв.

Столицата София е на 8-о място със средна заплата 1 433 лв.

Общината няма как да е лидер, тъй като икономическият профил на столицата е много разнообразен и макар заплатите да са високи, те не могат да догонят средните нива на заплащане в някои малки общини, където огромната част то наетите са в енергетиката или добивната промишленост, разяснява екипът на ИПИ.

Веднага след София, на 9-о място, е Панагюрище с 1 285 лв. Общината е поредният пример за високи заплати на място с голяма добивна компания.

В Топ 20 са и други общини, често разположени близо до голям град и с развита индустриална зона: Костинброд, Елин Пелин и Божурище (до София), Суворово, Аксаково и Белослав (до Варна), Марица (до Пловдив). Средната заплата в тях е 1000 – 1200 лв. за 2017 г.

Картата дава възможност да се откроят както водещите икономически центрове и районите със сериозни трудности. Разликите между Северна и Южна България също могат лесно да се видят. На юг се формират центрове с по-високи заплати, около София и Пловдив, а на следващо ниво и около Стара Загора и Бургас. Към тези големи градове може да се прибавят и малките общини в Средногорието с добивна промишленост.

На север единственият център на високи заплати около голям град е Варна. Другите примери, като Севлиево и Летница например, са добри, но те не могат да повлияят в по-голям мащаб на картата на север. Проблемите на север не са просто наличието на обезлюдяващи се общини в Северозападна България, а липсата на силни икономически центрове, които да си влияят взаимно. Някои от големите градове на север като Плевен, всъщност губят хора и не предлагат високи заплати, пишат от ИПИ.

По-голям клъстер от общини с ниски заплати има и на юг, особено около Благоевград. Преди година имаше дискусия защо заплатите в област Благоевград са толкова ниски и сравними с тези в област Видин. В Благоевград заплатите не са чак толкова ниски, но ситуацията в съседните по-малки общини е силно влошена. По-малко от 1/3 от работещите в област Благоевград работят в областния център. Всички останали са в съседни общини, където заплатите са сред най-ниските в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови