Близо 80 млн. лв. са одобрените безлихвени заеми за засегнатите граждани от COVID-19

OFFNews 28 септември 2020 в 17:47 2874 1

Близо 80 млн. лева са одобрените безлихвени заеми за физически лица, чиито доходи са засегнати от кризата с COVID-19. Това показват данните до момента на Българската банка за развитие.

Почти 19 000 души вече са получили одобрение за помощ, която ще бъде до 4 500 лева. Исканията за отпускане на заем надхвърлят 30 500. Близо една трета от тях са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи се. Средната стойност на одобрените заеми е 4 228 лв.

Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година. 

Партньори по Гаранционната програма за предоставяне на безлихвени кредити на хора, лишени от възможността да полагат труд заради коронавирусната пандемия, са: Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

С партньорите по програмата, ББР сключи гаранционни споразумения за 149 427 500 лева. Близо 55% от средствата са договорени. Останалите са на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това.

Целта на мярката е да се подпомогне на служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност заради пандемията. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Кандидатите за безлихвен заем трябва да са били в неплатен отпуск или с прекъсната дейност поради пандемията. Според обновените изисквания желаещите могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа.

Самоосигуряващите се лица трябва да имат поне 20% спад в доходите през 2020 г., като за всички кандидати важи изискването за декларирани осигуровки за период от 6 месеца назад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови