Бившият шеф на НИТИ-Казанлък: Нинова назначи на мястото ми безработна БСП-активистка

OFFNews 05 август 2022 в 18:11 2826 2

НИТИ-Казанлък

Снимка nitibg.com

НИТИ-Казанлък

Назначената за директор на НИТИ-Казанлък Румяна Друмева е без опит в отбранителната индустрия, от няколко месеца е без работа, а преди това е била председател на общинската организация на БСП в Казанлък.

Това се казва в позиция на бившия изпълнителен директор на дружеството инж. Делян Начев. В последните си дни на поста министър на икономиката лидерът на БСП Корнелия Нинова смени борда на ключовия завод за взриватели в Казанлък "НИТИ" ЕАД.

На заседание на директорския съвет на "Държавната консолидационна компания" (ДКК) на 28 юли е било взето решение незабавно да бъдат освободени членовете на Съвета на директорите на "НИТИ" ЕАД - Делян Начев, Стефан Колев и Кристина Цветкова, чийто мандати бяха до 2025 година. Освободените членове на Съвета на директорите не се освобождават от отговорност, се подчертава в протокола от заседанието.

В позиция до медиите Начев заявява, че Нинова е показала, че не знае какво работи дружеството.

"Корнелия Нинова показа, че не знае какво работи нашето дружество, въпреки че 7 месеца отговаряше за него като министър на икономиката и индустрията", пише той.

Повод за реакцията му е твърдението на Нинова, че дружеството се занимава с архивна дейност, а лошите му резултати са повод за кадрови промени. "Всъщност НИТИ - Казанлък се занимава с производството на боеприпаси и специална продукция, а през последните години работи на печалба", отговаря Начев.

Бившият шеф на НИТИ е с 30 г. опит в сектора, като през последните 12 г. е начело на дружеството в Казанлък. В последния ден от управлението на предходния министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е получил известие, че е освободен като директор. На негово място е предложена Румяна Друмева.

"Тя не притежава опит в отбранителната индустрия. Хората от региона знаят, че тя от няколко месеца е без работа, а преди това е била председател на общинската организация на БСП в Казанлък. За други двама членове на борда на дружеството са посочени Константин Радонов и Борислав Ангелов", пише в позицията на Начев.

"Уважавам всяко кадрово решение, но не разбирам защо в последния ден на отиващ си министър, с който никога не съм разговарял и не познаващ работата ми, бивам освободен без предупреждение", посочва той. Според него наследникът му би се справял с работата, ако това е архивна дейност, но в едно толкова специфично предприятие е нужна експертиза и опит.

Става ясно, че той е обжалвал решението за смяната "най-вече в името на работниците на дружеството, които са притеснени за работните си места". Начев подчертава, че всички спекулации, че НИТИ - Казанлък има лоши резултати, са неверни.

"Дружеството е на печалба, редовно се изплащат заплати и дори сме стартирали програма за финансиране на обучението на млади кадри, което в малък град като нашия е ключово за дългосрочните интереси на предприятието", казва той.

НИТИ - Казанлък пласира продукцията си основно в Северна Африка, а Начев отправя публична покана до Корнелия Нинова да го посети и да се запознае с неговата дейност.

"Жалко е, че не успя да направи това като министър, но ако сега има повече свободно време ние сме готови да я посрещнем и запознаем с това, което произвеждаме и хората, които изкарват прехраната си с тази дейност", заявявя в заключение той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови