В 5 без 5: Нинова смени борда на ключовия завод за взриватели ''НИТИ'' в Казанлък

Ружа Райчева 01 август 2022 в 17:50 8874 1

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС / Колаж OFFNews

Корнелия Нинова

В последните си дни на поста министър на икономиката лидерът на БСП Корнелия Нинова смени борда на ключовия завод за взриватели в Казанлък "НИТИ" ЕАД, съобщи източник на OFFNews.

Във военния завод "НИТИ" се разработват и произвеждат изделия с военно предназначение.

На заседание на директорския съвет на "Държавната консолидационна компания" (ДКК) на 28 юли е било взето решение незабавно да бъдат освободени членовете на Съвета на директорите на "НИТИ" ЕАД - Делян Начев, Стефан Колев и Кристина Цветкова, чийто мандати бяха до 2025 година. Освободените членове на Съвета на директорите не се освобождават от отговорност, се подчертава в протокола от заседанието.

ДКК е избрала нови членове на борда на директорите на "НИТИ" ЕАД:

- Румяна Друмева и Константин Радонов като представители на държавата;

- Борислав Ангелов като независим член.

Мандатът на новоназначените Друмева, Радонов и Ангелов се определя до провеждане на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите.

Новоизбраният Съвет на директорите на "НИТИ" провежда заседание още на следващия ден, на което избира Борислав Ангелов за председател на директорския съвет, Константин Радонов за негов зам.-председател, а Румяна Друмева е определена за Изпълнителен директор на "НИТИ".

"НИТИ" ЕАД е създаден като институт за разработка на военни изделия през 1962 година, а в момента е водещ иновационен и технологичен център, в който се разработват и произвеждат изделия с военно предназначение. 

Дружеството се ориентира към разработване и производство на изделия с гражданско и специално предназначение като дистанционни взриватели, светеща парашутна мишена СПМ-100, осветителна авиобомба СПМ-100A, ловно оръжие и боеприпаси за тях, ловни патрони „Братан” кал.12 и 16, специални средства за самозащита /Стоп патрони - 9x18 "Макаров" и 9x19 "Пара"; Патрони ПКС-12 и ПКК-12/, адаптор за пистолет "Макаров" калибър 22LR. В производството на осветителни бомби и мишени дружеството заема 100% от пазарния дял за Министерството на отбраната на Република България и над 80% на страни от Северна Африка и Сърбия, сочи справка в сайта на дружеството. В "НИТИ" се извършват изпитване на боеприпаси на осколъчност, изпитване на ракетни двигатели и изпитване на налягане на различни видове балистични системи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews