Без такса за предсрочно изплащане на ипотечен кредит с лични пари

OFFNews 24 януари 2014 в 11:46 4907 4

Румен Гечев
Румен Гечев

Гражданите, които изплащат ипотечен кредит предсрочно със собствени средства, вече няма да плащат такса. Това предвиждат част от промените в Закона за кредитните институции, приети на първо четене в парламента. Такса ще се дължи, когато за погасяването се използват пари от друга банка - „тогава такава допълнителна такса да се начислява само за първите 12 вноски, тя да бъде до 1% и да касае само дължимата главница за първата година, а не целия заем”, обясни днес депутатът от Коалиция за България Румен Гечев пред bTV. Предложението за тези промени е на „групата експерти от двете управляващи партии”, но ще получи подкрепа и от останалите парламентарни партии, заяви Гечев.

По думите му, промените в закона целят да създадат условия за пазарно регулиране на лихвите по кредитите, без да определят лихвени проценти. „Искаме да направим лихвите по-пазарни и нито банките, нито клиентите да могат да й влияят”, каза депутатът от бюджетната комисия на парламента.
Банките първоначално били против идеите за промени в правилата за ипотечните кредити, защото се очаква в резултат да получават по-малки такси, каза Гечев. „Стигнахме с тях до голяма степен на договореност, защото нашите аргументи са движение към пазарна конкуренция и европеизация на българската банкова система в по-голяма степен”, изтъкна той.

Защо лихвите в България са високи?

„При нас лихвата по ипотечния кредит е два пъти по-висока от Германия, защото рискът тук е по-висок. Това е свързано не със законодателството, а с климата – по-висока рискова компонента, стабилност на икономическата система, големина на БВП. Заради по-високото ниво на риска банките имат основание да кажат, че лихвите са по-високи”, каза Румен Гечев. Този въпрос може да се реши само с икономически растеж, намаляване на рисковете и подобряване на кредитния имидж, обясни той.

Как ще се формира лихвата?

Лихвата по ипотечни кредити има два компонента – пазарен индекс и фиксирана надбавка. „Първият и досега се наричаше нещо като пазарен индекс, но всяка банка сама определяше какви величини да включи във формулата си за изчисление на лихвата. С новите промени ще се окаже натиск за ефективно управление на банките – ще трябва да формират първия компонент на лихвата по пазарен индекс – той ще бъде EURIBOR в еврозоната, лондонският индекс LIBOR, българският SOFIBOR или комбинация от тях. Това ще бъде по избор на самата банка, но индексът ще бъде универсален”, разясни депутатът.

Той посочи, че в момента банките с повече лоши кредити вдигат лихвите на добрите кредити, за да компенсират. Едностранното вдигане на лихвите доведе до десетки дела на кредитополучатели срещу банките в последните години. С настоящите промени в законодателството този проблем ще бъде решен и банки вече няма да могат „да прехвърлят собствените си проблеми върху клиентите”, посочи Гечев.

„Вторият компонент ще бъде вече различен за отделните банки, тъй като се нарича фиксирана надбавка. Банките в по-добро състояние, с по-добър мениджмънт ще дават по-изгодни кредити с по-нисък дял на фиксирана добавка, т.е. общата лихва ще бъде по-малка”, обясни още депутатът от БСП и подчерта, че навсякъде, където се засилва пазарната конкуренция, това сваля цените на продуктите. Той обаче не се ангажира с конкретна прогноза в цифри с аргумента, че „не би било сериозно който и да е икономист да се ангажира с цифра, защото това се решава от пазара, а не от депутатите или банкерите”.

„Най-важното е, че хората ще имат информация, всеки ще може да провери промените в първия компонент на лихвата”, смята Гечев. „Въвеждаме повече пазар в банковата система и я приближаваме до европейския пазар”, обобщи той.

Изказването му бе иронизирано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който гостува след Гечев в сутрешния блок на bTV. Той окачестви законодателните идеи на БСП с фразата „дяволът чете евангелието”. „Г-н Гечев беше вицепремиер при Жан Виденов и тогава фалираха банковата система. Толкова ми беше интересен да го слушам – човекът, пряко участващ във фалирането, да говори за банки и лихви”, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови