Без такса за предсрочно изплащане на ипотечен кредит с лични пари

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2014 в 11:46 4344 4

Румен Гечев

Гражданите, които изплащат ипотечен кредит предсрочно със собствени средства, вече няма да плащат такса. Това предвиждат част от промените в Закона за кредитните институции, приети на първо четене в парламента. Такса ще се дължи, когато за погасяването се използват пари от друга банка - „тогава такава допълнителна такса да се начислява само за първите 12 вноски, тя да бъде до 1% и да касае само дължимата главница за първата година, а не целия заем”, обясни днес депутатът от Коалиция за България Румен Гечев пред bTV. Предложението за тези промени е на „групата експерти от двете управляващи партии”, но ще получи подкрепа и от останалите парламентарни партии, заяви Гечев.

По думите му, промените в закона целят да създадат условия за пазарно регулиране на лихвите по кредитите, без да определят лихвени проценти. „Искаме да направим лихвите по-пазарни и нито банките, нито клиентите да могат да й влияят”, каза депутатът от бюджетната комисия на парламента.
Банките първоначално били против идеите за промени в правилата за ипотечните кредити, защото се очаква в резултат да получават по-малки такси, каза Гечев. „Стигнахме с тях до голяма степен на договореност, защото нашите аргументи са движение към пазарна конкуренция и европеизация на българската банкова система в по-голяма степен”, изтъкна той.

Защо лихвите в България са високи?

„При нас лихвата по ипотечния кредит е два пъти по-висока от Германия, защото рискът тук е по-висок. Това е свързано не със законодателството, а с климата – по-висока рискова компонента, стабилност на икономическата система, големина на БВП. Заради по-високото ниво на риска банките имат основание да кажат, че лихвите са по-високи”, каза Румен Гечев. Този въпрос може да се реши само с икономически растеж, намаляване на рисковете и подобряване на кредитния имидж, обясни той.

Как ще се формира лихвата?

Лихвата по ипотечни кредити има два компонента – пазарен индекс и фиксирана надбавка. „Първият и досега се наричаше нещо като пазарен индекс, но всяка банка сама определяше какви величини да включи във формулата си за изчисление на лихвата. С новите промени ще се окаже натиск за ефективно управление на банките – ще трябва да формират първия компонент на лихвата по пазарен индекс – той ще бъде EURIBOR в еврозоната, лондонският индекс LIBOR, българският SOFIBOR или комбинация от тях. Това ще бъде по избор на самата банка, но индексът ще бъде универсален”, разясни депутатът.

Той посочи, че в момента банките с повече лоши кредити вдигат лихвите на добрите кредити, за да компенсират. Едностранното вдигане на лихвите доведе до десетки дела на кредитополучатели срещу банките в последните години. С настоящите промени в законодателството този проблем ще бъде решен и банки вече няма да могат „да прехвърлят собствените си проблеми върху клиентите”, посочи Гечев.

„Вторият компонент ще бъде вече различен за отделните банки, тъй като се нарича фиксирана надбавка. Банките в по-добро състояние, с по-добър мениджмънт ще дават по-изгодни кредити с по-нисък дял на фиксирана добавка, т.е. общата лихва ще бъде по-малка”, обясни още депутатът от БСП и подчерта, че навсякъде, където се засилва пазарната конкуренция, това сваля цените на продуктите. Той обаче не се ангажира с конкретна прогноза в цифри с аргумента, че „не би било сериозно който и да е икономист да се ангажира с цифра, защото това се решава от пазара, а не от депутатите или банкерите”.

„Най-важното е, че хората ще имат информация, всеки ще може да провери промените в първия компонент на лихвата”, смята Гечев. „Въвеждаме повече пазар в банковата система и я приближаваме до европейския пазар”, обобщи той.

Изказването му бе иронизирано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който гостува след Гечев в сутрешния блок на bTV. Той окачестви законодателните идеи на БСП с фразата „дяволът чете евангелието”. „Г-н Гечев беше вицепремиер при Жан Виденов и тогава фалираха банковата система. Толкова ми беше интересен да го слушам – човекът, пряко участващ във фалирането, да говори за банки и лихви”, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2014 в 13:57

ИИИ ВЕРНО БЕ, БГ Е НОО ГОЛЕМА РИСКОВА СТРАНА ЗА БАНКИТЕ, ШОТО У БГ ДУА ВЕТЕР, ВАЛИ ДЪЖД, СЛЪНЦЕ ГРЕЕ А БЪГ-ТО КАТО ГОВОРИ -ПРИКАЗВА А КАТО ХОДИ - КРАЧИ, КОЕТО И ЕСТЕСТВЕННО ВОДИ ДО ЕДНА НОО ТРУДНА И СТРАШНА ФИНАЦОВА СИТУАЦИЯ ТА ТЕА ЛИХВИ СА ДОРИ И НЕДОСТАТЪЧНО ВИСОКИ ЗА ТЕА ТРУДНИ ГЕОГРАФО-ДЕМОГРАФО-ПОЗЗТОТАТО ПИНИЗИ! БЛАГОДАРИМ НА БАНКИТЕ ОТСЕ СЪРЦЕ ЗА ЗАГУБИТЕ ДЕТО ПОНАСАТ В ИМЕТО НА ЩАСТИЕТО НА ТОА НАРОД! БЛАГОДАРИМ!!
САМО НЕ МОЕМ ДА ИЗБЕРЕМ: ДА СЕ НАСЕРЕМ ЛИ ИЛИ САМО ДА ПРЪДНЕМ!?

24.01 2014 в 13:10

Абе Гечев, още мирише от насирането ви 96-97 година. Ограбихте и малкото, което имаха хората и сега натам сте се запътили. Некадърен доносник! Даже и твойте са го разбрали.
„СТОЙНОВСКИ” изрази отрицателно мнение относно научните способности на Румен Гечев. ...

24.01 2014 в 12:24

"...промените в закона целят да създадат условия за пазарно регулиране на лихвите по кредитите, без да определят лихвени проценти."

"Това ще бъде по избор на самата банка, но индексът ще бъде универсален”

"Вторият компонент ще бъде вече различен за отделните банки, тъй като се нарича фиксирана надбавка."

Не стига, че всяко второ изречение е оксиморон (точно все едно слушам Първанов ), ами става ясно, че промяна няма да има!
БКП отново се занимава с нищоправене и предизборно мътене на водата! ;)

24.01 2014 в 12:13


Банките са организирани престъпни групи.
Какъв риск има за банката при ипотечните кредити? Ипотеките покриват стойността на кредита поне два пъти.
Ако има човек собствени пари, защо ще тегли ипотечен кредит? Пълна измама е това.