БАБХ е скрила от обществото 135 случая на храни със салмонела през 2019 г.

Да предупреждават публично за опасностите означавало да превръщат въпроса в сензация. Не може за всяко нещо да влизаме в шоу програми - твърди проф. Христо Даскалов, директор на Националния център по безопасност на храните

Александра Маркарян Последна промяна на 07 декември 2019 в 13:35 11476 2

Българската агенция по безопасност на храните не е оповестила публично 135 доказани случая на опасни храни - със салмонелоза - на българския пазар в рамките на 2019 година. За наличието им призна проф. Христо Даскалов, директор на Националния център по безопасност на храните, пред Нова тв днес.

Интервюто с него и д-р Сергей Иванов, експерт по качество и безопасност на храните от асоциация "Активни потребители", бе по повод предупреждението от Полша за влезли на българския пазар 109 тона пилешко със салмонелоза. След оповестяването от полската страна се оказа, че количеството опасна храна със салмонелоза, влязло в България за годината, е много повече. За предишните случаи нямаше публично оповестяване от БАБХ.

Според проф. Даскалов това, че информацията е налична в доклади, е достатъчно и не е необходимо публично оповестявание за наличието на опасни храни на пазара. Не може "от всяко нещо да влизаме в шоу програми", каза той.

Ето как протече разговорът и как се стигна до признанието, че в България са били доказани 135 случая на опасни храни, за които БАБХ не е информирала обществото:

Водеща: 100 тона пилешко месо със салмонела са били изтеглени, информацията обаче е, че става въпрос за над 500 тона и може би най-важният въпрос е къде са другите, знаят ли властите къде са? Какви са рисковете, които крие всичко това? Проф. Даскалов, знаете ли къде са другите количества? Те създават ли сериозен риск за здравето на потребителите?

Проф. Даскалов: Такива количества не постъпват еднократно, те са постъпили поетапно. Последната част е спряна - тези 109 тона. Предприети са необходимите мерки. ... Ако погледнете нотифицаиите, те започват от март, не постъпват като едно количество от петстотин и колко.

Д-р Иванов: Случаите са 500. Само за миналата седмица в София са 8. На фона на 500 доказано болни от салмонелоза - а в България обичайно на един доказано болен се предполага, че има 9, които не са отишли на лекар, или не са били лабораторно тествани - заболеваемост има, и то не малка. На този фон БАБХ за една година не е открила нито един случай на храна, заразена със салмонелоза, освен ако не е предупредена, както в случая - от поляците, които са си свършили работата.

Проф. Даскалов: В лабораторията, която ръководя, имаме до момента 135 потвърдени щама. 1/3 от тях са от птиче месо.

...

Д-р Иванов: Вие сте имали 140 случая и не сте ги оповестили? Вие съзнавате ли какво казахте току-що?

Проф. Даскалов: Ние имаме 135 изолата (т.е. проби храни със салмонела - бел. ред.) постъпили, тествани, доказани и отговорът е върнат...

Д-р Иванов: 135 опасни храни! И сте си замълчали за това - това ли искате да кажете?

Проф. Даскалов: Никой не е замълчал.

Д-р Иванов: Нека да проверим къде сте ги оповестили.

Проф. Даскалов: Какво значи "замълчал", когато имаш официален протокол и са предприети нормалните мерки.

...

Д-р Иванов: Току-що ние разбрахме, че в рамките на годината е имало 135 случая на опасни храни на българския пазар, за които няма информация.

Проф. Даскалов: Как да няма информация? Това е официална информация в протокола, господин Иванов.

Д-р Иванов: Тези случаи не са докладвани в Брюксел.

Проф. Даскалов: Всичко се докладва.

Д-р Иванов: Къде са тези предупреждения?

Проф. Даскалов: Ще се върна отново (неколкократно проф. Даскалов внушава, че д-р Иванов не знае, не е компетентен и сега се връща към тезата си) - незнанието ражда демони.

Водеща: Най-вероятно са докладвани в някакви бюлетини, но е факт, че публично съвсем наскоро се заговори за тези количества.

Д-р Иванов: Цялата информация, която БАБХ докладва в Брюксел за опасни храни на пазара, след това се връща под формата на нотификация.

Проф. Даскалов: Тази информация е публична. Вие можете да вземете докладите на EFSA...

Водеща: Извинявайте, никой не чете такива доклади! Не го ли пише във вестника, не се ли каже по телевизията и по радиото, никой няма да чете вътрешните ви бюлетини или тия, които са с информация отвън!

Проф. Даскалов: Колегите в медицинската сфера имат 500 случая, макар че те са 384 към момента (не става ясно откъде идва разминаването - бел. ред.). Те за всеки един случай оповестяват ли обществото, че имаме заболял човек?

Д-р Иванов: Оповестяват го - има седмична статистика за заразните болести.

...

Ако във Ветеринарномедицинския институт има тестване за салмонела, има положителен резултат, тази храна трябва да бъде изтеглена от пазара, да бъде оповестено коя е марката, за да могат потребителите да се предпазят от опасната храна.

Проф. Даскалов: След всеки положителен резултат се предприемат адекватни мерки. Протоколът за това, че сме доказали, че е изолирана салмонела води след себе си конкретни мерки. Това не значи, че трябва да превърнем страната в постоянно ъъъ ... оповестяване на всяка ... това е наша рутинна дейност. Може би неразбирането на дейността на такава институция води до това, че се очаква да се превръща в сензация абсолютно рутинните действия, които се предприемат за решаване...

Д-р Иванов: За всички опасни храни, които откриете ли си мълчите?

Проф. Даскалов: Къде си мълчим?

...

Виждам официалния протокол, предаден на наредителя, предприетите мерки. Какъв вид мълчание, г-н Иванов? Какво премълчаваме ние? Ние си вършим си работата така, както трябва да се върши работата. Защото не може от всяко нещо да се превръща, да влизаме в шоу програми. Това е професионална работа на хиляди хора.

Водеща: В никакъв случай не става въпрос за шоу програма.

Д-р Иванов: Става въпрос за здравето на хората.

Целия разговор вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11406

2

Hihi1981

08.12 2019 в 15:13

Лошото е, че идиотите са навсякъде и ние заприличваме на тях!Тровят ни и ни обясняват, че е нормално!

1811

1

Toni2019

07.12 2019 в 14:34

Търпи робе! Ахмед Доган да е доволен.