Министър Десислава Танева: БАБХ не е сигнализирала за пилешкото, тъй като не е за директна консумация

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2019 в 13:19 9629 1

Десислава Танева

Общо 544 тона охладено пилешко месо е внесъл у нас полският производител, в чиито продукти е установено наличие на бактерии на салмонела. 109 т от месото са иззети от контролните органи след предупреждения (нотификации) по линия на европейското сътрудничество. Не е ясно колко от тези 544 т са били заразени.

Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева, която даде пред журналисти в парламента разяснения по случая.

Танева увери, че риск за здравето на потребителите няма, тъй като пилешкото месо не е било предназначено за директна продажба или консумация, а е било откупено от наши преработватели за производство на други продукти. Месото не е опасно след термична обработка.  

Нито един килограм от това месо не е продадено в мрежата, увери министърът.

БАБХ не е уведомила веднага обществеността за наличието на заразено месо, защото то не е за директно разпространение в магазините и в такъв случай агенцията няма ангажимент да информира за това, посочи Десислава Танева. Тя е разпоредила оттук нататък такава информация да се предоставя на потребителите дори в случаи, които не касаят внос на храни за директна консумация.

От март досега страната ни е получила 17 нотификации за заразено пилешко месо от Полша. 15 от сигналите касаят един и същ производител. Затова неговата продукция ще бъде преглеждана от контролните органи при бъдещ внос. Производителят е изнасял месо за поне 7 европейски държави, каза още Танева.

Нямаме право да съобщим името на производителя и кой е закупил неговата стока, добави министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

1

Стефан

08.12 2019 в 02:52

Да. И всичко е законно.
Интересно, кой пръв ще изпищи против народен съд, когато започнат да ви бесят.
Това вече не са даже простите кражби и разхищения на полуумната Павлова. Това вече е биологическа война. И предателство на командването.
Госпожа, ти верно ли си с акълът си? А като те хванат утре на улицата?