БАБХ успокоява: салмонелата умира при термична обработка, няма риск за човешкото здраве

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2019 в 00:27 4882 5

Снимка fermer.bg

Агенцията за безопасност на храните предприе засилено наблюдение над пристигащите в България пратки с месо от полски производител, се посочва в писмо до медиите.

Проверките на агенцията са установили, че голяма част от месото е предназначена за термична преработка. Салмонелните бактерии се унищожават при температурна преработка, поради което термично обработените продукти не представляват риск за здравето на хората.

Писмото идва след съобщението за най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша, стигнали до българския пазар. България е получила 16 нотификации. Неясно е защо при толкова много предупреждения от БАБХ не са информирали хората. По-рано днес от БАБХ отказваха да кажат и кога са получени тези количества.

Поради зачестили нотификации по Системата за бързо известяване RASFF за замърсяване на птиче месо от полски производител със салмонела Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе засилено наблюдение над пристигащите в България пратки с месо от този производител. Всички пратки от бизнес оператора, влизащи в страната, ще бъдат подложени на лабораторен анализ за Салмонела, уверяват от агенцията.

Агенцията отправи запитване до полските компетентни власти за евентуални допълнителни мерки, които те предприемат спрямо предприятието. БАБХ поиска и методическа помощ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за препоръки за подобряване на ефикасността на прилаганите мерки.

От началото на годината по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи са получени 168 нотификации за наличие на Салмонела в птиче месо от Полша. Засегнати са различни държави членки на ЕС (Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Великобритания, Румъния, Унгария, България, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър). Нотификациите, в които България е засегната страна, са 16 на брой.

Първата нотификация е получена през месец март, като до края на месец октомври нотификациите са 6. За периода от 29.10.2019 г. до момента са получени 10 съобщения по системата. Във всички нотификации за месец ноември е засегнат един полски производител. Всяка нотификация се отнася за конкретни партиди. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия.

По всички случаи са предприети мерки незабавно след получаване на информацията, че България е засегната страна. В рамките на 24 часа се извършват проверки на място в обектите и се прави пълно проследяване на засегнатите партиди. Уведомяват се всички клиенти, закупили от тях. И се възбраняват количествата, налични на пазара. В предприятията, преработили замърсена суровина, допълнително се извършват почистване и дезинфекция.

Законодателството в областта на храните позволява продуктите да се върнат на доставчика, да се насочат за термична преработка или да се предадат за обезвреждане в предприятие за преработка на странични животински продукти. За последващите действия към засегнатите продукти отговорността се носи от всеки производител или търговец, който предлага храни на пазара, а БАБХ контролира изпълнението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

5

Нострадамус

06.12 2019 в 08:05

Тия Изроди от БАБХ вместо да ни манипулират да ядем заразено със Салмонела и опасно за здравето пилешко месо, трябва Вкупом да отидат на съд, защото тяхна е вината за това, че Сто тона от него са стигнали до пазара и продадени на нищо неподозиращите потребители.
Те и шефовете им от Шайката ГЕрП, предполагам са консумирали съвсем друго пилешко месо!

18551

4

Нострадамус

06.12 2019 в 07:56

Бахти Изродите от БАБХ.
Яжте салмонела, тя е полезна за вашето здраве, защото е от братска Полша.
Благодарим Ви поляци за приятелският Огън!

23303

3

Стефан

06.12 2019 в 00:30

Убива.
А ако готвачката машинално си оближе пръстите между суровото месо и сапуна с вряла вода, и продължи да пипа чиниите в топлата кухня - после ще има интересни преживявания за всички.
Санкции срещу Русия за несъществуващи нейни действия - може. А санкции срещу Полша за реален акт на терористични действия, или за реална бактериологическа война?
Да ме прощава изтръпналата от ужас чиновничка от отговорната за това наша държавна служба, но стотиците тонове отровено месо, все пак са реална атака с оръжие за масово поражение.
Нашите действия? На държавата.
Ясно, че аз вече няма да купувам никакви полски стоки, не само храна. Какво друго ще правим?

8325

2

Trabajo

05.12 2019 в 23:46

факт. топлото убива бацила.
и сапунът, също.

остава персоналът да си мие ръцете.

10372

1

elbarbudo

05.12 2019 в 21:31

Яжте и наздраве.