Колко се печели от видеоигри

Николаос Цитиридис 06 март 2015 в 12:00 17361 6

Турнир по Dota 2 през 2014 г.

Да играеш видеоигри вече не е това, което беше преди. Пазарът е наводнен от всеразлични гейминг заглавия и все повече се превзема от онлайн игрите. Точно както в истинския живот, колкото по-добър ставаш в нещо, толкова е по-лесно да изкарваш пари от него. А парите в електронните спортове (е-спорт) вече никак не са малко.

Карлос Родригез Сантиаго е познат на гейминг обществото с прякора си от играта League of Legends като Оcelote. Днес той е на 24 години и вече е пенсионер, защото започва успешната си гейминг кариера на 16 години и от тогава до "пенсионирането" си изкарва по около 700,000 евро на година от е-спорт.

Геймъри като Карлос вече има много. Състояние се трупа от игри като League of Legends, Dota 2, World of Tanks, Starcraft и др. От игрите започва да се печели благодарение на феновете им. Те се превръщат в "спорт", макар и виртуален и печелят пари по няколко основни канала:

1. Видео стрийминг

Twitch.tv е най-популярният сайт за стрийм на видео игри, който бе купен от гиганта Amazon през юли 2014 г. за 970 млн. долара. В същия месец на 55 млн. души са посетили сайта и са изгледали над 15 млрд. минути гейм стрийминг.

2. Спонсори

Компании като Intel и AMD вече видяха огромния потенциал на е-спорта и вложиха много пари в различни отбори и състезания. Само за тази година Intel вече са дали близо $1 млн. за наградни фондове за турнири.

3. Състезания

Е-спортът с бързи темпове се превръща в събитие с голяма посещаемост, върли фенове и следователно много пари. Компаниите, създатели на игрите, правят множество турнири по целия свят с цел популяризиране на техния продукт. Сумите за победителите изобщо не са символични или само предметни. В началото на месец март в София се проведоха европейските финали по World of Tanks с награден фонд от 100,000 евро.

Е-спортът вече не е занимание за децата, а игра за големи с още по-големи пари.

Турнир по Dota 2 през миналата година дори успя да си спечели първата страница на New York Times с огромна снимка и заглавие.

Всичко това идва на определена цена за играчите. Не всичко е слава и големи печалби. Както при всеки спорт, да си добър в една игра означава тренировки и безсънни нощи. Има треньори, резерви, екипи с лога и имена на играчи.

Наградните фондове са се вдигнали над 10 пъти за последните пет години, а след още пет е-спортът нищо чудно да бъде бизнес за милиарди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови