Най-продаваната игра на всички времена Тетрис чукна 40

OFFNews 06 юни 2024 в 16:09 665 0

Снимка

Популярната игра Тетрис навършва 40 години, като продължава и до ден днешен да вдъхновява хора от всички поколения, пише сайтът Диджитек.

Най-успешната игра-пъзел се "ражда" на 6 юни 1984 г. в свободното време на програмист от Съветския съюз. На тази дата 29-годишният Алексей Пажитнов завършва своето творение, за което използва остарял компютър. Играта няма нито цветове, нито звук, но концепцията завладява програмиста и колегите му. Тогава Пажитнов със сигурност не е подозирал, че 40 години по-късно Тетрис ще продължава да се радва на голяма популярност.

Тетрис се превръща в една от най-популярните игри в историята и става неразделна част от историята на видеоигрите. От играта са продадени стотици милиони копия и тя продължава неуморно да поставя нови рекорди.

Алексей Пажитнов работи в Руската академия на науките в Москва, където използва компютър "Електроника-60" за своите проекти в свободното си време. Това включва и реализирането на идея за игра, като в началото Пажитнов мисли за детски пъзел.

Впоследствие програмистът променя концепцията. Идеята, която превръща играта в глобален успех е следната: подредените вече редове да се разтварят и да освобождават място за нови плочки. Привлекателността на Тетрис се състои в това да бъдат завършени редовете и човек да остане в играта възможно най-дълго.

По молба на Пажитнов 16-годишният програмист Вадим Герасимов реализира играта за IBM PC под MS-DOS. Тя получава цветове, няколко нива и памет за високи резултати.

Тетрисът, който вече се радва на голяма популярност в Съветския съюз, най-накрая си проправя път на Запад. След битка за лицензионните права, Тетрис е пуснат на конзолата Геймбой на "Нинтендо".

Според сп. "Геймспот" Тетрис е най-продаваната игра за всички времена. Изданието посочва цифрата от 520 милиона продажби за всички платформи. За мобилните телефони и смартфоните се твърди, че играта е продадена в 425 милиона копия в различните си версии. Уебсайтът Поп Инсайдър дори твърди, че само изтеглянията за мобилните версии на Тетрис от 2008 г. насам са 615 милиона.

Вероятно е невъзможно да се каже точно колко хора са играли Тетрис. Това не променя факта, че играта и до ден днешен остава изключително популярна. Затова не е изненада, че Тетрис е една от 14-те игри, включени в Музея на модерното изкуство в САЩ.

Дори и днес Тетрис продължава да пише своята история. Все още има упорити играчи, които поставят нови рекорди във версията за "Нинтендо Ентъртейнмънт Систъм". Играта все още се играе от милиони хора на портативни игрови конзоли, онлайн и на смартфони.

През 2007 г. Тетрис е включена в библиотеката на Конгреса на САЩ като една от 10-те най-значими компютърни игри. В допълнение към международните турнири, в цял свят се провеждат редовни състезания по тетрис.

През януари тази година в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че американският тийнейджър от Оклахома Уилис Гибсън е първият в историята, който е изиграл изцяло оригиналната версия на Тетрис. Според вестника 13-годишното момче е стигнало до последното, 157-мо, ниво на играта на игрова конзола "Нинтендо". Гибсън стига до точката, в която играта "увисва" при резултат 999999 поради софтуерни ограничения.

Преди това само изкуствен интелект е успявал да достигне точката, в която играта "замръзва".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови