Властите на окупирания Крим лишиха краля на бокса Усик от почетно звание

OFFNews 20 април 2022 в 18:28 3454 1

Снимка Getty Images

Властите на окупирания от Руската федерация (РФ) полуостров Крим лишиха краля на тежката категория в професионалния бокс Александър Усик от почетната награда “За вярност към дълга”.

Окупационните власти обясниха решението си с “водената от Усик активна антируска дейсност и загубата на моралното право да носи такава награда”.

35-годишният Усик произлиза от Симферопол и спечели злато за Украйна на олимпийските игри през 2012 година. Той активно се включи в териториалната отбрана на столицата Киев след нахлуването на войските на РФ в Украйна, но напусна страната, за да се готви за реванша с Антъни Джошуа.

Полуостров Крим беше окупиран и впоследствие анексиран от РФ през 2014 година. Украйна, ЕС и САЩ не признават това незаконно присъединяване.

През септември м.г. украинецът стана носител на четири от най-престижните пояси в професионалния бокс, след като победи Джошуа. Реваншът помежду им е насрочен за тази година, но все още няма точна дата. Според промоутъра на Джошуа Еди Хърн мач ще има през лятото.

„Сега обмисляме няколко варианта за битката между Александър Усик и Антъни Джошуа, включително Саудитска Арабия. Разглеждаме всички оферти.

Остават около две седмици до официалното обявяване на двубоя. Със самия двубой всичко вече е решено, в условията на договора за реванш пише, че боксьорите ще се бият помежду си това лято“, заяви Хърн пред „talkSPORT“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews