УЕФА се отказа от идеята за връщане на Русия

OFFNews 10 октомври 2023 в 15:47 1331 0

Футбол
Различните формации на "сборная" ще продължат да си играят и занапред с Беларус и Иран

Здравият разум в европейската футболна централа УЕФА надделя и организацията се отказа от идеята за връщането на руски юношески отбори на международната сцена.

Така националният отбор на Русия до 17 години и занапред няма да може да участва в състезания под егидата на УЕФА. От централата обясниха, че решението им заради невъзможността да намерят "техническо решение, позволяващо на руските отбори да играят".

В кулоарите на централата обаче коментират, че връщането назад е продиктувано от реалната заплаха за бойкот от страна на редица водещи федерация, на първо място английската.

Към заплахата за бойкот се присъедениха също Полша, Швеция и други страни. Украйна по-принцип е категорично против връщането на руснаците в спорта, тъй като счита, че той е използван като инструмент в руската пропаганда и нарече намеренията на УЕФА "позорни".

Швеция пък стигна още по-далеч, като обяви, че няма да допусне женския отбор на Русия до 17 години на Евро 2024 независимо от това какво е решила УЕФА.

До казуса се стигна прз септември, когато от УЕФА обявиха, че връщат Русия от грижа за подрастващите. Преди това шефът на централата Александър Чеферин казваше, че подобен въпрос дори не стои на дневен ред.

Руските клубове са отстранени от европейските клубни турнири, а националният отбор е изхвърлен от квалификациите за европейски и световни първенства.

Подобно е и отношението към Беларус, тъй като страната помага на Русия с територията си в агресията срещу Украйна. От Киев заявиха, че ще бойкотират Евро 2024 по плажен футбол заради допускането на беларуси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!