Quantcast

УЕФА предупреди да няма намеса в работите на БФС

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2019 в 10:45 822 0

Европейската футболна централа УЕФА предупреди да няма външно влияние в делата на БФС. Това стана в отговор на запитване на "Труд" до УЕФА за становище по темата с оставката на президента на съюза Борислав Михайлов, която стана факт след призив от страна на правителството и премиера Бойко Борисов ден след загубата с 0:6 от Англия в евроквалификацията в София.

Отговорът на пресслужбата от Нион гласи:

„Информирани сме за оставката на президента на БФС г-н Борислав Михайлов, съобщена официално от БФС на 15 октомври.

Оставката му е факт, но трябва да припомним, че според член 14 и член 19 от Статута на ФИФА, и член 7 от Статута на УЕФА, членуващите федерации, включително БФС, са задължени да управляват своите дела независимо и без влияние от трети страни.

Това е основен принцип, който гарантира ефективното демократично управление на футболните институции и от който не могат да се правят изключения.

УЕФА от години брани независимостта на своите членуващи федерации. По въпроса за тяхната независимост в член 7 от Статута на евроцентралата е записано, че всеки орган, или решение на орган, който не е избран или назначен по съответната процедура, дори и на временна основа, не се признава от УЕФА. Идентични са и разпоредбите на ФИФА.“

Евентуални решения на световната и европейската централа по въпроса с турболентните събития в БФС до голяма степен зависят от тълкуването на регламентите.

Борислав Михайлов обяви, че е подал оставка като президент на БФС не заради призивите на Бойко Борисов и Красен Кралев. И така той реално стопира по-остра реакция от УЕФА.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !