Тодор Батков: Парите за юношеския футбол са много малко, не трябва да отиват в нечий джоб

Боби Михайлов допринесе много за българския футбол, смята бизнесменът

OFFNews 25 ноември 2019 в 09:47 2517 0

Детско-юношеският футбол е най-важният в този спорт и не е морално да се злоупотребява с пари за него. Това заяви пред bTV бившият собственик на Левски Тодор Батков по повод разследването на медията за това как БФС харчи средства, отпуснати от държавата за младежкия футбол.

Според него Сметната палата, НАП, Икономическата полиция, а впоследствие и евентуално прокуратурата биха могли да проверят много лесно случая, при който над 2 милиона лева, отпуснати от Министерството на спорта на БФС, бяха похарчени за детско-юношески лагери в хотели, собственост на ръководни лица от БФС.

"След като харчат обществени средства, е било редно да има някаква процедура, било избор по ЗОП, било нещо друго. Парите за спорт и така са много малко, за да се харчат по този начин – да отиват в нечий джоб. Държавата за първи път е дала пари за футбол, не е морално", коментира още бившият собственик на Левски.

Според него трябва максимално бързо да се свика конгрес на БФС и тези неща да се обсъдят. Също да се избере и нов президент на Футболния съюз. Тодор Батков определи като несериозни твърденията, че не може да се свика конгрес през януари или февруари, защото щял да попречи на първенството.

По думите му дългогодишният президент на съюза Борислав Михайлов, е допринесъл много за развитието на футбола в България.

"Лицето на БФС за 15 г. беше Борислав Михайлов. Той допринесе много, може да има грешки, но не може да отречем приноса на Михайлов. Той легитимира Българския футбол във ФИФА и УЕФА - направи площадки с пари, които не са бюджетни, дойдоха от тези организации", каза Батков.

Относно съвременния български футбол по думите му няма кой знае какви таланти и сме прекалили с привличане на чужди играчи, което не помага да се гради национален отбор. За това има разлика между юношеския футбол и старшия.

"Ако искаме да има национален футбол, трябва да има лимит на чуждите играчи в нашия отбор. Продължава да има съдийски грешки, дали умишлени, или не - посоката е ясна.

Лудогорец, Левски, ЦСКА са "подпираните" отбори. Проблемът е, че съдиите може да имат опасения, а не влияние от президентите. Уговорените мачове е нещо сериозно и то трябва да се изкоренява", заяви Батков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови