Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Тибо Куртоа: Все по-трудно ще става вратар да бъде номер 1 в света с извънземни като Холанд и Мбапе

Василен Петров 18 октомври 2022 в 15:32 1148 1

Тибо Куртоа

Снимка Getty images

Белгийският национал заяви, че позицията на вратаря винаги остава малко недооценена.

Стражът на Белгия и Реал Мадрид Тибо Куртоа остана малко разочарован от 7-ата позиция в крайното класиране за "Златната топка" в анкетата на списание "Франс Футбол". За сметка на това той получи наградата, носеща името на най-великият вратар във футболната история Лев Яшин за представянето си през изминалата кампания.

Така Куртоа се превърна и в първият вратар на испански отбор, който печели приза, при това напълно заслужено на фона на уникалните му спасявания. През този неповторим сезон Реал Мадрид спечели Шампионска лига, Ла Лига и Суперкупата на Испания. Спасяванията предоставиха възможността на бившия футболист на Челси да наследи Джанлуиджи Донарума на трона. 

"Първо, искам да благодаря на моите съотборници в Реал Мадрид, принадлежността към този отбор е невероятна. През миналия сезон също беше така и е чест да спечеля този трофей, като се вземат предвид всички велики вратари, които са стъпили или не на това място.

Също така искам да благодаря на моята приятелка и моето семейство за тяхната подкрепа. Хубаво е да имаш хора до себе си, когато нещата вървят добре, но е особено важно, когато нещата не вървят толкова добре", сподели юношата на Генк с първия си "Лев Яшин" в ръце.

Запитан относно седмата му позиция в генералното подреждане и трудността за вратарите да завоюват "Златната топка", с изключение на руския футболист Лев Яшин, белгиецът коментира, че "когато дойде време за гласуване често забравяме, че вратарите са със заслуга и за голмайсторите, и за подавачите. Но това не е кой знае какво. Все още малко подценяваме позицията на вратаря", добави Куртоа.

"И все по-трудно ще става вратар да бъде номер 1 в света с всички извънземни пристигащи като Холанд и Мбапе, наистина ще бъде трудно", завърши той с усмивка на лице.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!