Талисманът на "козлите" излиза в пенсия

OFFNews 02 август 2019 в 16:23 2500 0

Талисманът на германския ФК Кьолн излиза в пенсия. В новината няма нищо необичайно, освен това, че става въпрос за козел. Хенес VIII, който изпълнява ролята от 2008 година насам, вече е твърде възрастен, за да подгрява мачовете на Кьолн и затова занапред ще си живее живота в зоопарка в града.

"Хенес има остеоартроза. Както при хората, така и при животните, болките се проявяват внезапно според времето навън. Определено това налага известни ограничения", коментира шефът на зоопарка в Кьолн Тео Пейджел.

"Не искаме талисманът ни да страда. Сега е идеалното време Хенес да излезе в пенсия и да се радва на живота", добави изпълнителният директор на клуба Александер Вьорле.

Историята с козлите, талисмани на ФК Кьолн, датира от 1957 година насам.

Първият е бил подарен от директорката на местния цирк Карола Уилямс на клуба като шега по повод традиционния карнавал, провеждащ се в града, разказва Уикипедия. Животното е кръстено на бившия играч и тогавашния треньор на отбора Хенес Вайсвайлер.

Козелът се превръща в талисман и редовно присъства на срещите на Кьолн. В случай, че талисманът умре, то друг козел се кръщава със същото име, като се добавя и номер за поредност. От 24 юли 2008 г. на власт е Хенес VIII, който сега излиза в пенсия. Логото на отбора с козела присъства на сувенирни стоки на клуба и дори в името на клубното списание на отбора, излязло за пръв път през август 1957 г.

Хенес присъства на всички домакинства на Кьолн, а при влизането му до терена, той е посрещан с вълна от аплодисменти от трибуните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews