Спортният министър Димитър Илиев: БФС се крие зад УЕФА и СДВР

OFFNews 16 ноември 2023 в 11:48 708 0

Димитър Илиев

Снимка Принтскрийн

Димитър Илиев не разбира упорството на БФС

БФС се крие зад гърба на УЕФА и СДВР. Това мнение изрази министърът на младежта и спорта Димитър Илиев в интервю за предаването "Тази сутрин" в ефира на bTV. Повод за думите му е мачът между България и Унгария, който съвпада с мащабен протест срещу ръководството на БФС.

"Вчера стана ясно, че от СДВР никога не са казвали, че мачът не може да се проведе с публика. Никога не са отказали да охраняват мача. Трябва да видим и другата страна - това криене зад решението на УЕФА дали е провокирано от БФС с предварителна кореспонденция с тях.

Ще гледам мача, но няма да съм на стадиона. От морална гледна точка не е окей аз да се изтипосам вътре, а феновете да не са. Ако някой протестира срещу нещо, най-вероятно има право да протестира. Ако днес затваряме вратите, на следващия мач какво ще направим? Хората ще спрат да протестират ли? Аз се съмнявам.

Най-голяма е моралната щета върху хората. Трибуните са строени, за да бъдат пълни, а не да ги държим празни. Когато хората ясно казват своето желание, няма нищо лошо човек да отстъпи мястото и да даде шанс на някой, който може би ще се справи по-добре. Смятам, че така е редно. Има много ясни правила, при които Министерството на младежта и спорта може да отнеме лиценза на една федерация.

В историята има такива намеси на други министри в други спортове. Всеки опит на държавата да се меси в спортна федерация не е завършвал добре. Ако ние вземем лиценза на БФС, до какво би довело това? Аз нямам право да искам оставката на който и да е президент на федерация. Най-нормалното нещо е, когато народът не те иска, е да си тръгнеш. Те са там заради хората. Смисълът на тяхното съществуване е да има футбол, добър футбол, който да радва хората.

Изключват клубове и затварят стадиони... Като гражданин имам много силно изразена позиция по този въпрос. Ако не бях министър на спорта, щях да се присъединя към протеста", коментира министър Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика