Скандалите в Швейцария заради албанския орел продължават

OFFNews 09 юли 2018 в 18:08 12696 1

Политическите демонстрации от страна на швейцарските национали с албански корени Гранит Джака и Джердан Шакири по време на мача със Сърбия от Мондиал 2018 тепърва ще имат последствия. Двамата бяха глобени от ФИФА, но макар и със закъснение, в Швейцария тръгна дискусия имат ли място толкова много играчи с двойно гражданство в националния отбор. Такова мнение изрази генералният секретар на местната федерация Алекс Мишер.

"Трябва да се запитаме: Искаме ли хора с двойно гражданство в националния отбор? Трябва да има система, според която хората с няколко националности да бъдат обвързани с Швейцарския национален отбор още отрано.

Случаите с двуглавия орел показаха, че имаме проблем", коментира Мишер и посочи, че проблемът има и чисто финансова страна, тъй като деца от други националности заемат места в националните юношески и младежки формации, след което решават да играят за първата си родина и така лишават швейцарския футбол от качество, след като преди това са се възползвали от предимствата да живеят и играят в страната.

"Чуваме много обещания, но след това играчът става на 21 години и решава да играе за друга страна, защото ще има повече шансове за изява там. Шокиращо е, че ние не можем да се намесим в такива случаи. Един такъв играч е заел едно много ценно и скъпо тренировъчно място. Може би спонсорските програми трябва да са отворени само за млади футболисти, които нямат двойно гражданство. Това ще е добре и за самите играчи, тъй като от раменете им ще падне една тежест от взимането на такова решение", коментира Мишер.

Думите му предизвикаха отзвук от страна на Гранит Джака. Той ги нарече "отглас от каменната ера" и заяви, че се чувства засегнат от името на всички швейцарски национали с двойно гражданство, а те не са никак малко.

"От думите му излиза, че аз не играя достатъчно за Швейцария. Същото се отнася и за други мои колеги. В момента по мои сметки в различните формации на Швейцария играят 50-60 футболисти с двойно гражданство. Със своите излишни коментари, Мишер предизвика много разочарование. Той има грешно мислене", коментира Джака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

10.07 2018 в 09:38

Гранит бил възмутен от отгласи от каменната ера! Въпроса е дали искат да укрепват здравето на хората или искат да трупат самоцелни успехи с разни съмнителни албанци в отбора.
 
X

Да помогнем на украинските деца!