Скандал на световното: 7 национали на Нигерия са родени на 1 януари

OFFNews 13 октомври 2017 в 14:35 8441 0

Юношеските отбори на Нигерия са пълни със съмнителни батки, които се бръснат поне от 5 години

Страхотен скандал разтресе Световното първенство по футбол до 17 години, провеждащо се във Франция. Цели 7 от 21 националите на Нигерия се оказаха родени на 1 януари, гръмна Le Figaro.

Петима от тях са писани родени през 2000-ата година, а двама през 2001-а. Първата петица нямаше да има право да участва на финалите, ако беше родена с ден по-рано. 

Това роди съмнения сред съперниците, че една трета от нигерийците са батковци с фалшиви паспорти. Има причина. Подобна практика сред африканските държави съществува от години, като националните отбори редовно печелят юношески турнири и продават набързо играчите в Европа.

Селекционерът на тима Луис Вердини обаче категорично отрече мошеничество. "Там не празнуват рождени дни, затова и не записват датата на раждане. Хората просто назовават своята възраст, когато отидат за паспорт", сподели спецът, като по принцип не е далеч от истината.

"Работил съм и с мъжки отбори в Нигерия, играчите масово не знаят рождените си дати. Затова ги пишат на 1 януари", сподели още треньорът.

Дотук юношите на Нигерия победиха 1:0 КНДР, но после загубиха 0:4 от Испания. Предстои им последен мач в групата с Бразилия.

За съжаление, подобна практика имаше във всички спортове по време на социализма. Не отмина и българския футбол, който масово издаваше по два паспорта на най-добрите юноши, за да участват в по-долни възрасти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!