Сезонът в Първа лига стартира на 12 юли, БФС обмисля промени във формата

OFFNews 07 май 2019 в 11:16 1861 0

Следващият сезон в Първа лига ще започне рекордно рано. Българският футболен съюз планира стартът на кампания 2019/20 да е на 12 юли, петък. За сравнение - този сезон тръгна на 20 юли 2018-а. Досега рекордът в това отношение държеше сезон 2017/18. Тогава той бе открит с мача Етър - Локомотив (Пловдив), който се игра на 14 юли.

Началото на кампанията ще бъде гласувано на Изпълком на БФС веднага след края на настоящата, съобщава "Тема спорт". Стартът й ще подрани, защото тя трябва да приключи в средата на месец май 2020 година. Причината е, че след това предстои Европейското първенство.

Отделно от това в БФС ще обсъждат и варианти за реформи във формата на Първа лига. Първата фаза в него ще бъде запазена - отборите ще се срещнат по два пъти на разменено гостуване. След това тя ще бъде разделена. Отново ще има първа шестица, като в нея съставите пак ще играят по два пъти един срещу друг - у дома и като гост. Промени обаче ще има в групите във втората осмица.

Един от вариантите е в тях точките на тимовете да бъдат разделени, за да е по-малка разликата между тях и срещите за определяне на това кой да продължи да се бори за бараж за Лига Европа и кой да отиде да играе за оставане в групата да бъдат доста пo-оспорвани.

Друга опция е класиралите се между 7-о и 10-о място след редовния сезон да формират една група, която да излъчи кандидат за бараж за Лига Европа, а в другата да влизат тези между 11-о и 14-о. Най-вероятно от следващия сезон последният ще изпада директно, а няма да играе баражи за оцеляване. Всичко това ще бъде разгледано на заседание на Изпълкома на БФС.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови