Секунди разделиха България от първа победа в евроквалификациите

OFFNews 21 юни 2023 в 00:38 1903 0

Футбол

Снимка Team Bulgaria

Националите изтърваха победата

Националният отбор на България изигра силен мач срещу участника на световното първенство в Катар – Сърбия, но пропусна победата в последната секунда и трябваше да се задоволи само с точка от 1:1. Кирил Десподов откри резултата в 47-ата минута, а в 6-ата минута на добавеното време резервата Дарко Лазович попари българските мечти с изравнителен гол.

България – Сърбия беше осми мач за Младен Кърстаич начело на отбора откакто е назначен през юли 2022-а година. В тези срещи България има три победи, три равенства и две поражения.

С днешните точки и резултатът от мача Унгария – Литва (2:0) на върха в група G с по 7 точки са унгарци и сърби. Черна гора е с 4, а България е на 4-о място с 2. Литовците са последни само с 1.

Българският отбор отново започна с много желание е опита да пренесе енергията от мача с Литва и днес. И създаде първото сериозно положение в мача - в 8-ата минута. Атака от ляво беше подхваната от Илия Груев. Той преодоля пространство, комбинира с Марин Петков. Атаката мина на дясното крило, Десподов овладя и опита да пусне прострелно подаване в наказателното поле, но защитник пресече. След това сърбите опитаха няколко опасни атаки, но завършили без точен удар към Дюлгеров. В това число бяха блокиран удар на Никола Миленкович и изстрел над горната греда на Сергей Милинкович-Савич.

В 31-ата минута Георги Русев пропусна чудесна възможност да вкара гол за България. Той беше изведен при контраатака от капитана Кирил Десподов по блестящ начин, освободил го от защитник и оставил го сам срещу вратаря Ваня Милинкович-Савич. Ударът на Русев обаче мина покрай дясната странична греда.

Две минути преди края на първото полувреме сърбите задържаха продължително топката в българското поле, но защитниците стояха много близо и не позволиха реална опасност. Саша Лукич получи топката на 17-18 метра и стреля мощно, но българският вратар Иван Дюлгеров беше на мястото си.

Две минути след началото на второто полувреме България откри резултата при нова чудесна атака от дясно. Виктор Попов проби и вкара топката в наказателното поле, Чочев много умно се завъртя и подаде елегантно на Десподов, който от 14-15 метра я прати в мрежата.

В 61-ата минута България можеше да стигне до втори гол след фаул от страни в дясната зона. Десподов изпълни остро в наказателното поле, Чочев отклони на първа греда. Топката мина на половин метър от голлинията, но нямаше кой да я насочи в мрежата. Само две минути по-късно сърбите имаха претенции за дузпа, след като Йовелич падна в наказателното поле. Английските съдии обаче не реагираха.

В 69-ата минута Филип Кръстев разтресе горната греда над Ваня Милинкович-Савич, след като Кирил Десподов му „чукна“ топката едва-едва на късо разстояние на ъгъла на наказателното поле.

България оцеля в 90-ата минута, когато при поредна сръбска атака. Йовелич стреля от 7-8 метра, но пред голлинията беше застанал Илия Груев, който обаче спаси.

Натискът на сърбите се засилваше, умората у българския отбор взе връх. След няколко мелета, късметът се усмихна на сърбите в последната секунда на последната минута, когато Дарко Лазович получи топката на 10-ия метър от дясно по диагонал и я прати в мрежата на Дюлгеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!