Руснакът Косарев: Спас Русев ми поиска 27 милиона лева за Левски

OFFNews 30 март 2017 в 12:01 6088 0

Руският бизнесмен Дмитрий Косарев хвърли поредните тежки обвинения към Спас Русев чрез специално писмо до редакцията на ТОПСПОРТ. Чужденецът твърди, че собственикът на Левски е отказал 10 милиона евро, като е поискал значително повече, за да го допусне на Герена.

Руснакът споменава и за създаването на специално дружество, чиято цел е да придобие БТК, като използва Отбора на народа като параван. Ето писмото без редакция:

"На база всички налични документи по кореспонденцията ни с ПФК Левски, решихме да стартираме собствено разследване, като определено не останахме доволни от резултатите.

Искам публично да обявя, че въпреки щедрото ми предложение, в размер на 10 милиона евро, което отправих лично към клуба, Спас Русев поиска сериозно завишаване на тази сума, категоризирайки я до 27 000 000 лева. Случайно или не, неговият дял от акции в клуба възлиза точно на 26 383 777, а всяка от тях е с номинална стойност 1 лев.

Спас Русев ми предложи да стана негов партньор, ако заплатя исканите от него 27 млн. лева, а не предлаганите от мен 10 млн. евро. Подобен тип пазарене съвсем не отива на един истински бизнесмен.

На 21.12.2016г. тя регистрира дъщерното за Левски дружество "Спорт маркетинг". Това формирование няма друга цел и не изпълнява друга функция, освен канализирането на средства от БТК към Спас Русев и неговите приближени".

Българското законодателство реши, че Русев не може да бъде директор, докато не бъде доказана легитимността на сделката за Виваком. Именно заради това му затруднение, Спас Русев не успява да покрие собствените си грандиозни заеми и да да изпълни задълженията си към ПФК Левски.

Всички активи, които се твърди, че той притежава, са преразпределени и прехвърлени към други компании, за да могат да бъдат гарантирани заемите му. Спас Русев е на ръба на банкрута, за пореден път заявявам това.

Левски е използван от Русев, за да бъдат взети милиони от БТК.

Едно от най-наглите, в случая, обстоятелства бе това, че искането му дойде едва 4 дни преди той да оповести, че се оттегля от клуба.

Беше ми заявено, че това е "единственият начин" да бъда част от клуба и ако не съм съгласен присъствието ми е нежелателно. Тоест на теория, а и на практика, Спас Русев отказа да спаси Левски заради собствения си интерес.

В отговор на арогантното, задължаващо предложение на Русев, изпратих последващо писмо до Борда на директорите на Левски, в което отново предложих 10 млн. евро от собствените си средства, за да подкрепя клуба.

Изрично посочих, че за съжаление няма достатъчно голяма яснота в структурирането на акционерите, притежатели на дялове от клуба, като поисках среща между въпросните акционери и моя екип от адвокати, на която да дискутираме детайлно ситуацията.

Именно заради липсата на заинтересованост и нерешителността на Спас Русев, вече стана известно, че е възможно той може да бъде изправен пред прокурор, за да обясни бездействието си, в така неприятната за клуба създала се ситуация.

Въпреки че на 22.02 Русев загатна, че ПФК Левски се намира в несъстоятелност, той продължава да е част от ръководството на клуба и основен акционер в него. Законът еднозначно задължава всяка компания да декларира незабавно и официално своята несъстоятелност, в момента, в който тя стане факт. Ако това не се случи, то следва съответно прокурорско разследване и последвалите от това събития. В резултат на своето умишлено бездействие, Спас Русев рискува не само сериозна глоба и разследване срещу самия него, но и години в затвора.

Липсата на официално деклариране на несъстоятелност е престъпление, за което дори не е необходимо щателно разследване, за да бъде доказано. На 27.03 изтече срокът, в който Спас Русев трябваше да декларира официално несъстоятелността на ПФК Левски.

Спас Русев придоби Левски в противовес с установената законова рамка в страната и без да извести за действията си Комисията за защита на конкуренцията.

Той остава в Левски заради задълженията си по сделката с Виваком.

В изнесения от ПФК Левски финансов отчет бе налична една специфична графа "търговски заеми и лихви", която не бе достатъчно сериозно разгледана. А посочената в нея сума беше над 7 милиона лева. Тези приходи, под формата на заеми, са били гарантирани с приходите от билети. Именно заради това Русев неколкократно подкани феновете да се "върнат на стадиона", в част от случаите по доста истеричен начин.

Заедно с оставката на Спас Русев на 22.02, по сметката на Левски са били прехвърлени 7 млн. лева, идващи от БТК. Това е станало факт на 31.01. И трябва да бъде подчертан фактът, че средствата не са били използвани от Русев и екипа му за благото на клуба, а по-скоро точно за обратното.

Всичко това би следвало ясно да обяснява защо Русев се страхува аз да не застана начело на ПФК Левски, правейки това по установения, законен начин.

Ролята на Диана Иванова и дъщерното дружество "Спорт маркетинг" също е повече от интересна.

Разследването ни показа, че централна роля в схемите на Русев и опитите му да придобие средства от БТК, ползвайки ПФК Левски за параван, играе Диана Иванова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови