Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първенството на Туркменистан се подновява с люто дерби в неделя

OFFNews 13 април 2020 в 14:47 2428 1

Първенството по футбол на Туркменистан ще се поднови на 19 април след почти месец пауза.

Надпреварата беше прекъсната на 20 март след изиграването на едва третия кръг от сезона заради пандемията от коронавирус. Така Туркменистан ще се присъедини към Беларус, Сингапур и Никарагуа, където също се играе футбол.

Любопитното е, че в Туркменистан властите забраниха използването на думата "коронавирус" в публичното пространство. Според официалните данни в азиатската страна с население от около 6 милиона души няма нито един болен от Ковид-19.

Носенето на маски на лицето също не е добре прието, като има предвидени санкции. Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията, рискуват да бъдат арестувани.

Президентът на Туркменистан Гурбанбули Бердимухамедов пък посъветва гражданите да се предпазват от вируса със старото народно средство - степно седефче (Peganum harmala). Той е разпоредил билката да се използва и за дезинфекция на обществените места в страната.

Явно мерките са дали резултат, тъй като в неделя шампионът Алтин Асир и лидерът във временното класиране Кьопетдаг ще рестартират кампанията в дербито на Ашкабад, а ден по-късно са останалите три мача от кръга в елита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews