Първа победа за България: 1:0 над Литва в квалификация за Мондиал 2022

OFFNews 05 септември 2021 в 20:58 3005 1

Снимка БТА/Асен Тонев

Националният отбор на България по футбол записа първа победа под ръководството на селекционера Ясен Петров. „Трикольорите“ се наложиха с 1:0 над Литва в квалификация за Мондиал 2022. Срещата се игра на Националния стадион „Васил Левски“, а единственият голмайстор бе Ивайло Чочев, реализирал в 82-ата минута.

Съставът ни спря черната серия, след като нямаше записана победа в официален мач от ноември 2019 година. Тогава за последно записахме успех с 1:0 над Чехия, освен победа с 3:0 над Гибралтар, но в контролна среща.

Двубоят не изобилстваше от прекалено много положения, но националите на България бяха по-добрият тим на терена.

По този начин футболистите ни вече имат 5 точки в Група С, изпреварвайки Северна Ирландия за третото място. Нашият тим обаче има два мача повече. В същото време Литва остава на дъното без нито една точка. По-късно тази вечер Италия посреща Швейцария.

Литва пристигна в София без своя селекционер Валдас Иванаускас, който даде положителна проба за COVID-19 преди отпътуването за България.

Българският отбор имаше прекрасна възможност да открие резултата в 31-ата минута, Кирил Десподов получи топката пред наказателното поле, напредна, но вратарят на гостите успя да избие в корнер след удара.

Малко след това и Кристиян Малинов имаше шанс за попадение, но топката мина покрай вратата.

В 52-ата минута Тодор Неделев стреля от пряк свободен удар, в очертанията на вратата, но стражът Ернестас Шектус улови без проблеми.

Димитър Илиев получи капитанската лента от Георги Костадинов, след като го замени в 57-ата минута.

В 74-ата минута Димитър Илиев разчете много добре ситуацията, извеждайки бързо Крил Десподов, който остана сам срещу вратаря на Литва, но пресрещнат от Ернестас Шектус, играчът на Лудогорец не успя да го преодолее. Само три минути след това и самият Димитър Илиев стреля без подготовка, но вратарят отново беше на мястото си.

Единственият гол, донесъл трите точки за „трикольорите“, дойде в 82-ата минута. След изпълнение от фаул на Кирил Десподов, Ивайло Чочев надскочи всички в наказателното поле, за да засече с глава за 1:0. След преразглеждане с ВАР попадението беше потвърдено, но за сметка на това Николай Михайлов, без да влиза в игра, получи червен картон заради бурна реакция от пейката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!