Първа лига се оказа сред най-интригуващите в Европа

OFFNews 11 април 2023 в 15:28 1233 0

Футбол

Снимка Getty Images

Футболната пролет ще е интересна

Родната Първа лига се оказа сред най-интригуващите в Европа, тъй като малко преди края на сезона все още няма изявен лидер и фаворит за титлата.

В спора за хегемонът от последното десетилетие Лудогорец и ЦСКА, като "червените" имат аванс от четири точки, който не е много солиден.

В Европа вече има три първенства, които са на практика решени. Това са италианската Серия А, испанската Ла Лига и нидерландската Ередивизие.

В Испания Барселона води с 13 точки пред втория Реал Мадрид, като до края на първенството остават 10 кръга. В тях Барса трябва да спечели 18 точки, за да грабне трофея. В оставащите кръгове каталунците имат само два мача с представители от топ 4 в класирането и това са домакинства на Атлетико Мадрид и Реал Сосиедад.

Ясна изглежда и ситуацията в Италия. Наполи е лидер с аванс от 16 точки девет кръга преди края и има нужда да спечели 12 пункта, за да си осигури титлата - първа от ерата "Диего Марадона". На неаполитанците не им предстоят мачове с отбори от четворката и могат да отварят шампанското.

Шест кръга преди края на шампионата на Нидерландия Фейенорд води с аванс от 8 точки пред Аякс. Фейенорд има нужда от 11 точки до края, за да гръмне пенливата течност.

Аналогично е положението и в Португалия, където седем кръга преди края води Бенфика с аванс от 7 точки пред Порто. "Орлите" са една от приятните изненади пред сезона, като стигнаха до 1/4-финалите на Шампионската лига и се борят за първи роден трофей от четири години насам.

Във Франция ПСЖ води в класирането 8 кръга преди края с 6 точки преднина пред Ланс. Изглежда малко вероятно парижани да изпуснат титлата, но ще трябва да се потрудят за нея.

В съседна Германия положението е много напрегнато. Байерн Мюнхен е лидер 7 кръга преди края с минимален аванс от 2 точки пред Борусия Дортмунд. Баварците имат и тежко домакинство с РБ Лайпциг в оставащите кръгове.

В Англия също ще бъде интересно до края. Арсенал е лидер 8 кръга преди края с аванс от шест точки пред Манчестър Сити, който единствен може да го спре. По-всичко изглежда, че титлата ще се реши на 26 април, когато "артилеристите" гостуват именно на Манчестър Сити в директен дуел.

В календара на Арсенал до края на сезона има още един мач с представител на топ 4 - гостуване на Нюкасъл.

Какво ще се случи до края предстои да разберем, но дори и неутралните фенове не могат да останат равнодушни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови