Отнемат домакинството на Катар за Мондиал 2022?

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2018 в 13:12 3263 0

Страхотен скандал е на път да разтърси в следващите месеци световния футбол. Поне това твърди спортният министър на Саудитска Арабия Турки ал-Шейх.

Той разкрива, че световната футболна централа ФИФА планира да отнеме домакинството на Катар за Мондиал 2022. Според думите му, окончателното решение ще бъде взето през септември, а домакинството да бъде дадено на САЩ или Великобритания, които могат без проблем да организират още утре световно първенство

Въпреки твърденията на Ал-Шейх, чиято страна бе въвлечена в сериозен дипломатически спор с Катар през годините, все още няма официални индикации за подобно решение от ФИФА.

През 2010 година, 22-членния изпълнителен комитет на ФИФА определи Русия и Катар за домакините на световните първенства през 2018 и 2022, а оттогава до днес, изборът на двете държави предизвиква редица отрицателни коментари с обвинения за корупция и купуване на гласове.

Заедно с Бахрейн, Египет и ОАЕ, Саудитска Арабия също ограничи дипломатическите си връзки с Катар през юни 2017 година и обяви, че ще бойкотира Мондиал 2022 заради твърденията, за Доха подкрепя екстремистите и има прекалено топли взаимоотношения с Иран.

Изброените държави вече обявиха, че няма да участват във финалите, ако те се проведат в Катар, а това допълнително засили слуховете за промяна на домакинството.

Виж още за: