Новата генерация, с която Кръстаич вдъхна живот на националния

Василен Петров 28 септември 2022 в 13:16 949 0

Младен Кръстаич

Снимка Getty Images

Младен Кръстаич

Има мачове, след края на които човек си казва: „Това е моят отбор“. При тях значение има не само резултатът, но и показаната игра, усилията, които са били вложени на терена, максималното себераздаване. Такава беше и срещата от последния кръг на турнира Лига на нациите между Северна Македония и България. Наистина победихме с 1:0, с гол на Кирил Десподов в 50-ата минута, но този успех беше важна крачка в правилната посока, за да може националния ни тим да се изкачи до едно по-високо ниво. Съперникът безспорно не е от ранга на Бразилия, Аржентина, Португалия, Испания и други. След последния съдийски сигнал обаче еуфорията на стадион „Тоше Проески“ в Скопие бе толкова голяма, сякаш сме си осигурили място на предстоящото Световно първенство в Катар. Най-голямата победа за българските момчета беше защитата на националната гордост, достойнство, химн и знаме.

Какво се случи във въпросната вечер? Отговорът е много ясен – националите ни се стараеха да дадат всичко от себе си, въпреки изключително враждебната атмосфера, създадена от македонските привърженици. Те направиха нещо немислимо, което не заслужавахме, освиркваха бурно нашият химн. Един от най-значимите символи на страната ни буквално не се чуваше заради проявеното неуважително отношение.

По отношение на спортно-техническата част наставникът на „лъвовете“ Младен Кръстаич направи нещо, за което неговите предшественици само говореха, а феновете чакаха от години – подмлади изцяло стартовия състав, както и цялата група за турнира. Колективът беше изграден от млади таланти, жадни да получат шанс да се докажат с националната фланелка. Само един играч бе на 30 - годишна възраст – крилото на ЦСКА 1948 Радослав Кирилов. Дебют под ръководството на опитния сръбски специалист записаха следните състезатели: бекът на израелския Секция Нес Зиона Йоан Стоянов, младият талант, играещ за Вердер Бремен Илия Груев, крилото на Левски София Марин Петков, плеймейкърът на Интер Никола Илиев, нападателят на ЦСКА 1948 Георги Русев и халфът на Лудогорец Разград Иван Йорданов. Уви, такъв не успяха да регистрират вратарят на Черно море Иван Дюлгеров, централният бранител на ЦСКА София Християн Петров, както и бекът на руския Оренбург Матео Стаматов.

Ето как изглеждаше разширената група за двата мача с Гибралтар (5:1) и Северна Македония и колко изиграни мача има всеки от състезателите:

33- Кирил Десподов (Лудогорец Разград)
26- Антон Недялков (Лудогорец Разград)
15- Петко Христов (Специя)
14- Иван Торицов (ЦСКА София)
13- Валентин Антов (Монца)
11- Мартин Минчев (Спарта Прага)
10- Радослав Кирилов (ЦСКА 1948)
8- Янис Карабельов (унгарския Кишварда)
6- Филип Кръстев (Левски София), Илиян Стефанов (Левски София), Виктор Попов (Черно море)
5- Даниел Наумов (ЦСКА 1948)
3- Пламен Гълъбов (Левски София), Светослав Вуцов (Славия София)
2- Йоан Стоянов, Илия Груев, Марин Петков, Никола Илиев, Георги Русев
1- Иван Йорданов

Топ реализаторът е Кирил Десподов с 8 гола, следван от Илиян Стефанов и Радослав Кирилов с 2, докато Марин Петков и Валентин Антов имат 1.
При асистенциите нещата стоят по следния начин – лидер отново е Десподов с 6, Кирилов е с 2, Филип Кръстев, Илиян Стефанов и Иван Турицов са с 1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови