Мароко шокира Белгия и поведе в група F

OFFNews 27 ноември 2022 в 17:17 1729 0

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Мароканците вървят непобедени след мачовете с фаворитите Хърватия и Белгия

Сензационните резултати на световното първенство по футбол в Катар продължиха и в днешния ден. Аутсайдерът Мароко взе скалпа на бронзовия медалист от Мондиал 2018 Белгия в трилър, след като спечели с 2:0. Така мароканците се озоваха в ролята на лидер в група F, в която са още Хърватия и Канада. Северноафриканците са с четири точки и една повече от белгийците, чието участие в елиминациите най-вероятно ще минава през победа срещу световните вицешампиони от Хърватия в третия мач.

Нападателят Ромелу Лукаку отново бе оставен извън титулярния състав, но треньорът Роберто Мартинес направи три промени. Амаду Онана започна вместо Юри Тилеманс след силния мач срещу Канада, а Торган Азар стартира за сметка на Яник Караско. Тома Мюние пък измести Леандер Дендонкер на десния бек.

Мароко започна с непроменен състав от равенството с Хърватия и не само удържа и белгийците, а можеше и да води на почивката. В заключителните секунди на първата част Хаким Зиеш стреля от пряксвободен удар и преодоля Тибо Куртоа, но главният съдия Сезар Рамос отмени гола заради засада на очаквалия центриране Ромен Сайс.

Белгия създаде положение в седмата минута на втората част чрез Еден Азар, който дриблира покрай марокански бранител и стреля, но Мунир Мохамеди, който замени титуляра Ясин Босу минути преди началото на мача, отби удара.

Мунир отрази и опасен шут на Дрийс Мертенс, а Мароко нанесе големия си удар в 73-та минута. Африканците получиха пряксвободен удар отляво на нападението и вместо да центрира, влезлият пет минути по-рано Абделхамид Сабири реши да стреля от малък ъгъл. Той изненада Куртоа, а на гредата нямаше човек и топката влезе във вратата на Белгия за 1:0.

Натискът на европейците не само не доведе до нищо за отбора, а и даде възможност на Мароко да вкара втори гол на контраатака в добавеното време. Хаким Зиеш преодоля Тимоти Кастан в наказателното поле и подаде на Закария Абухлал, който преодоля Куртоа майсторски за крайното 2:0.

Така Белгия най-вероятно ще се нуждае от задължителна победа срещу Хърватия в последния си мач от груповата фаза, за да стигне до осминафиналите.

Белгия - Мароко - 0:2 (0:0)
голмайстори: 0:1 Абделхамид Сабири 73, 0:2 Закария Абухлал 90+2
стадион: "Ал Тумама", Доха
главен съдия: Сезар Рамос (Мексико)
жълти картони: Амаду Онана (Белгия); Абделхамид Сабири (Мароко)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови