Левски си осигури участие в евротурнирите

OFFNews 11 юни 2023 в 21:50 1849 0

левски

Снимка Официален сайт на Левски

Синя България ликува

Отборът на Левски си осигури участие в евротурнирите през новия сезон. Това стана факт, след като бразилското крило Уелтън вкара два гола и Левски победи Арда (Кърджали) с 2:0 на стадион "Георги Аспарухов" в баража за европейска квота. "Сините" ще бъдат непоставени във втория кръг на Лигата на конференциите, а жребият е след по-малко от две седмици.

Левски стигна до единственото попадение за първото полувреме в 36-ата минута, като топката премина последователно през тримата най-активни футболисти в сини екипи. Жереми Петрис отне на Станислав Иванов в наказателното поле на Левски и подаде бързо на Андриан Краев, който пък пусна далечен пас по конец за Уелтън. Бразилецът овладя по лявото крило, влезе в наказателното поле и стреля между краката на персоналния си пазач Джунейт Али, изпращайки топката по земя в далечния ъгъл за 1:0.

Преди това Уелтън пропусна още три положения. Бразилецът първо ритна топката слабо от удобна позиция на границата на наказателното поле, а Рикардиньо не успя да преодолее Анатолий Господинов на добавка. Други два удара на Уелтън свършиха първо далеч над напречната греда и след това в ръкавиците на Господинов.

Арда съвсем не бе беззъб в атака и гостите също имаха положения за гол. Първото бе и най-доброто. В 30-ата минута центриране на Александър Василев попадна на волето на Светослав Ковачев, който отправи силен удар от десетина метра, но чудесна реакция на Пламен Андреев спаси Левски. Секунди по-късно и Станислав Иванов опита да стреля от подобна дистанция, но не уцели вратата.

В първата минута на добавеното време пък Джавад ел Джемили, който стартира на мястото на контузения Роналдо, дриблира към границата на наказателното поле и отправи силен удар. Той обаче бе в обсега на Господинов и вратарят спаси гостите от втори гол.

Левски отбеляза второто си попадение в 58-та минута след нова контраатака. Ел Джемили подаде на Уелтън по дясното крило и бразилецът напредна в половината на Арда, след което опита да комбинира с Рикардиньо наляво, но не уцели сънародника си в движение. Нападателят все пак овладя и обърна отново надясно към Асен Митков. Халфът центрира към Уелтън, който бе абсолютно непокрит в наказателното поле и вкара за 2:0 с глава.

Арда така и не успя да натисне "сините", които създадоха и последното положение в мача. Уелтън почти записа асистенция в края, когато подаде на Филип Кръстев и халфът опита да му върне топката, но вместо това тя рикошира в Милен Стоев и го изведе сам срещу вратаря. Кръстев стреля технично от малък ъгъл и Господинов отрази удара.

Така Левски спечели с 2:0 и през следващия сезон ще играе в евротурнирите заедно с отборите на Лудогорец (Шампионска лига), ЦСКА-София (Лига на конференциите) и ЦСКА 1948 (Лига на конференциите).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!