Легендата Емил Спасов пред Nostrabet: Рикардиньо не става за Левски

OFFNews 27 февруари 2024 в 11:12 1131 0

Емил Спасов
Емил Спасов

Отборът на Левски направи летящ старт в пролетния полусезон и се изкачи на четвърто място в класирането, което дава право на домакинство в баража за Европа.

Феновете на тима са обнадеждени от приятния за окото футбол, който демонстрират техните любимци, и се надяват, че те не само ще продължат да печелят, но и ще поддържат до края интригата за разпределението на първите три места.

Спортният сайт Nostrabet потърси една от големите легенди на „сините“ Емил Спасов, за да разкрие своите впечатления от продукцията на неговия роден клуб в последния му двубой и да каже докъде може да стигне Левски този сезон.

Г-н Спасов, как видяхте Левски срещу Арда?

Аз по принцип, когато съм на „Герена“, нямам спомен да сме загубили. Сега също се надявах, че ще спечелим, а още по-добре е, че нашите го направиха по категоричен начин и с убедителен резултат. Като цяло обаче Левски много добре при Костов, но имахме един сериозен проблем през есента и заради него изостанахме малко от тройката.

Какъв е този проблем?

Въпреки че разполагахме с Уелтон и Роналдо в атака, трудно вкарвахме голове. Беше очевидно, че ни липсва голмайстор и след като създавахме положения, не успявахме да ги реализираме.

Срещу Арда обаче четирима различни играчи вкараха головете?

Това е хубаво, хората в най-предни позиции и средата на терена да бележат редовно, докато намерим централен нападател, който да е голаджия.

Означава ли това, че отписвате Рикардиньо?

Според мен той не е за Левски, но за съжаление играе, тъй като нямаме друг на неговия пост. Ако е вярно, че Найджъл Роберта може да се върне, стига да намали финансовите си претенции, той е добър вариант за водач на атаката. Доколкото разбрах, преговаряме и с бразилец, и дано успеем скоро да вземем нов таран, тъй като в лицето на Рикардиньо Левски никога не е имал толкова слаб централен.

Защо не Ви харесва той?

Ролята на един централен нападател е да създава положения и да бележи, а Рикардиньо нито едното прави, нито другото. Наблюдавам движенията му и виждам, че той не знае как да се позиционира, а аз съм играл с големи централни нападатели в Левски и те знаеха какво да правят, за да се излизат на голови позиции. Рикардиньо и това не прави, не усеща къде ще мине топката, за да се яви на ситуация, няма и нюх към гола.

Какво мислите за новите Карлос Охене и Фабио Лима?

Показаха добра игра и загатнаха, че Левски може да е сполучил с тях и да му бъдат полезни. Дано не ме опровергаят и да се представят по същия начин и занапред.

Мнението Ви за защитата на „сините“?

Ако трябва да съм честен, двойката централни защитници не ми се понравиха, тъй като допуснаха сериозни пробиви и грешки. На два или три пъти, играчи на съперника се озоваваха очи в очи срещу вратаря, след като нахлуваха през централната зона, и добре че Пламен Андреев пази добре и спаси каквото имаше. Но смятам, че грешките ще бъдат коригирани от Костов в движение, и най-радващото на този етап е успешното пролетно начало. Марин Петков също започва пролетта силно, както и Патрик-Габриел Галчев. Изобщо Левски се намира в много добро състояние, и функционално, и тактически, и игрово, и остава само да се надяваме, че ще успят да надграждат.

Изненадан ли сте, че десният бек Галчев се превръща в щатен изпълнител на фаулове и вече вкара първото си попадение от пряк свободен удар?

Първо, искам да кажа, че Патрик има много добро центриране, и ако имаше някакви проблеми при него, те бяха във фаза защита. Защото в атака се справя и дори бих казал, че това негово прекрасно центриране е най-доброто в Левски и не съм виждал скоро такова. Относно фауловете, през миналия сезон и в първия двубой в Благоевград също ги изпълняваше добре, и малко му остана да се разпише. Срещу Арда също би два добри фаула, първият влезе, а след втория топката мина на сантиметри край гредата. Той има качества, но не бе типичният защитник, защото като юноша е играл в по-предни позиции, и затова имаше кусури в защита. Но мисля, че има сериозно бъдеще, тъй като забелязвам, че изчиства играта си в защита и тактически става по-добър.

Как очаквате да играе Левски в следващите мачове?

Вижте, победите носят самочувствие и оказват положителен ефект върху публиката и самите състезатели, така че се надявам подопечните на Николай Костов да продължат да поддържат постоянство в играта и резултатите.

Възможно ли е Левски да се намеси в битката за медалите?

Това на този етап изглежда почти невъзможно, защото означава, че трите тима преди нас трябва да спрат да играят. Но пък от друга страна се е случвало във футбола да стават чудеса и защо не нашият отбор да поднесе поредното таково, ако се представя по същия начин.

Тогава да Ви попитам, ще преборят ли „сините“ конкуренцията на Локомотив Пловдив за четвъртото място, което ще им даде възможност да са домакини в мача за класиране за Лига на конференциите?

Това е по-реална цел и е напълно постижима, тъй като ако играм добре и реализираме положенията си, всеки един може да победим у нас. Локомотив Пловдив онзи ден направиха грешка, но по принцип трудно губят и побеждават често, така че битката с тях ще е оспорвана.

Вашето послание към феновете на Левски?

Да си останат все така 12-ият играч на отбора, в което не се съмнявам, и да вярват, че няма да е далеч денят, в който нашият Левски ще се завърне там, където му е мястото - на върха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!