Кръстът, Дявола и Звездата като символи във футболните емблеми

Стефан Паликаров 08 август 2017 в 09:20 7527 0

Постът на свещеник Стефан Паликаров за емблемата на Манчестър Юнайтед и решението на Реал Мадрид да махне Кръста от своята, макар и само от фланелките за определени държави, предизвика интерес сред читателите на OFFNews. Поканихме отчето, който е и футболен фен, да продължи темата с клубните символи и религията. Свещеникът ни в Милано се отзова, приятно четене:

Бих искал да започна с едно много важно уточнение - това е по-скоро опит, който не е научно изследване и няма претенции да представлява нещо повече от едно повърхностно занимание, изпълнено с лични мнения на автора (т.е. мен), защото няма как да бъдат отразени емблемите на всички отбори по света.

Признавам си, че предстоящият сблъсък за Суперкупата на Европа между Реал(Мадрид) и Манчестър Юнайтед, продиктува у мен различни мисли, а идеята за подобно „проучване“ не дойде от мен, а от приятел във фейсбук (Ивайло Йолчев), за което му благодаря.

На пръв поглед футболът и религията като цяло, нямат много допирателни и не предизвикват общи положения в съзнанието на хората. Някои събития във футбола или по-точно решенията взети от футболни ръководители на големи отбори, обаче успяха да предизвикат вълнение, именно по линия на вярата. Както ще разберем малко по-късно, едно решение би могло да пробуди сравнения и мисли, които иначе биха били немислими. Затова по-нататък.

Както знаем, въпросът за вярата и религията е възможно най-интимният и личен въпрос, който можем да зададем на хората. Изключвам тези, които са се обявили като атеисти, но дори и те усещат колко е лично отношението им или дори липсата на такова към трансцендентното (Божественото).

Футболът, симпатиите или дори любовта към един отбор от своя страна отприщват други чувства, които също са уникални по своята природа. Какво, обаче би се случило, ако едно решение, което засяга фенските ни чувства, засегне и религиозните ни такива? Ще дам веднага един пример, който нашумя малко или много в последните години.

Отговорните фактори в Реал (Мадрид) взеха решение да премахнат Светия Кръст от емблемата си, заради сключен договор със страни от Близкия Изток, чиито граждани в мнозинството си изповядват Исляма. Коректно е да се отбележи, че Кръстът ще липсва само за фланелките, които са предназначени за тези страни, но това за мен лично (пък и не само за мен) не омаловажава този акт.

Представяте ли си какво ще почувства един практикуващ християнин, който е и фен на Кралския клуб? Ами един свещеник? Имам добър приятел и събрат, който е върл фен на Реал. Не съм го питал какво му е. Все пак в съзнанието на вярващия християнин веднага и с право ще изникне образът на Юда Искариот, който продава Христос за трийсет сребърника. В случая се „пр(е)одава“ Кръстът Господен може би за по-висока цена? Всеки заинтересован може да прочете в многобройните сайтове за това.

Друга интересна емблема, която не е „пипана“, но си е изначално свързана малко или много, волно или не със света на религията, е тази на Манчестър Юнайтед. Самият клуб първоначално се казва Нютън Хийт и е основан през много далечната 1878г. През 1902г. се преименува на Манчестър Юнайтед и носи прозвището „Червените дяволи“.

Това прозвище пак се сблъсква по своему с вярата на християните, пък и не само за нас, а и за всички монотеистични религии. Самата емблема, обаче напълно затвърждава този прякор, защото в нея виждаме дявол с тризъбец.

Някой би могъл да каже „Голяма работа, те не са сатанисти все пак!“ И аз съм убеден, че не са такива, но дяволът е в детайлите, както казват хората. А като свещеник бих казал, че който танцува с дявола, със сигурност не води ритъма на танца. Това е лирично отклонение.

Случайно, може би, но в историята на клуба знаем каква трагедия се е случила. Редно е да се спомене, че подобна трагедия сполетя и Шапекоензе от Бразилия, без да има нищо религиозно в емблемата на клуба.

Интересни са емблемите на отборите, които имат Звезда в тях. Това е особено болна тема за отбори, които са преминали от времето на комунизма във времето на друг политически строй. Нямам предвид само българските отбори, но и много такива от бившия Съветски блок.

Примерите са много и като такъв бих дал Румънския Стяуа (Букурещ), наричан още „Вълшебната звезда“. Също така например най-титулуваният клуб в България – ЦСКА, който има изобразена в своето лого звезда. Някои фенове, които не са привърженици на клуба, свързват този символ с отминалия комунизъм.

Бих казал, че това не е много коректно като мислене, защото сама по себе си звездата е много древен по своята същност символ, който е датиран още от времето на шумерите (4000 г. пр. Хр.) Звездата също така е и символ на победата. В християнството, звездата има особен смисъл, защото тя насочва тримата мъдреци към мястото, където е роден Спасителят, Господ Иисус Христос.

Също така трябва да се спомене и Давидовата звезда (на иврит Магèн Давид), която има особен смисъл за еврейския народ. Тя представлява два вплетени триъгълника, които съставят един шестоъгълник. Едни казват, че тя всъщност е печатът на цар Соломон, а други – че тя е изобразена на щитовете на Давидовите войници . Тя също е съотносима към християнството, защото Давид е не само историческа личност на Древен Израил, но Старозаветен пророк и светец за нас християните.

В днешен Израел има още един отбор, в чието лого има изобразен религиозен символ. Това е нашумелият от последно време отбор на Бейтар от Йерусалим, победен от нашия Ботев Пловдив това лято в лига Европа. От гледна точка на историята, Бейтар или Бетар е древно селище и еврейска крепост, която пада при потушаването на въстанието на Бар Кохба (Симон бар Кохба – водач на бунтът на евреите срещу император Адриан).

Емблемата на клуба представлява Еврейски седмосвещник (Менорà), който е обграден от два лъва. Менорà е седмосвещник, който в старозаветните времена се намирал в Скинията ( палатка, местобитание) . Не бих искал да се задълбочавам много и затова ще оставя на вас да прочетете в подробности какво представлява Скинията. Седмосвещникът е и наш символ и като църковен предмет го има поставен на Светия престол в почти всеки храм.


Разбира се най-разпространен като символ и вложен в емблемите, си остава Светият Кръст. Има го и в логото на Милан, Барселона и на много други отбори. Като споменах Милан, не мога да не споделя, че и на него му приписват прякора на Манчестър Юнайтед („дяволи“), но в оригиналната емблема, която можем да видим на официалния сайт на клуба, няма изображение на дявол, а само на вграден кръст. По тази причина не бих могъл да сравня двата клуба и емблемите им.

Интересна е и емблемата на Ливърпул, която в своята специфика не е точно религиозна. Тя представлява птица, захапала в човката си клонка. Самата птица (Liver bird) е символ на града и е по-точно приличаща на корморан. За нея се казва, че е пазител на семействата на моряците.

Самата птица не би могла да се сравни с известния феникс, който е също митологичен образ. Клонката, която е захапала, с повече фантазия може да се съотнесе към Библейския разказ за потопа при Ной и за долетелия гълъб с маслинова клонка в човката, който е възвестил за спадането на нивото на водата и също така е символ на примирението между Човека и Бога.

Тук накратко и без претенции за съвършенство, са разгледани емблемите на най-известните (и не чак толкова) клубове. С времето би могло това кратко проучване да се задълбочи до изследване, за който иска да го прави.

 1. bg.wikipedia.org/wiki/ФК_Манчестър_Юнайтед
 2. Пак там.
 3. https://bg.wikipedia.org/wiki/ФК_ФКСБ_(Букурещ)
 4. https://bg.wikipedia.org/wiki/Шумер

 5. https://bg.wikipedia.org/wiki/Давидова_звезда
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Betar_(fortress)
 7. https://bg.wikipedia.org/wiki/Симон_бар_Кохба
 8. https://ru.wikipedia.org/wiki/Менора
 9. http://www.royalliverbuildingvenue.co.uk/liver-bird/
10. https://en.wikipedia.org/wiki/Liver_bird

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови