Ексклузивно Консултациите при президента: ГЕРБ - готови сме с кабинет. Радев: Не бързам за служебно правителство

Красен Кралев: Локацията на новия национален стадион става ясна до края на годината

"Българска армия" може да се увеличи двойно

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2019 в 10:56 1217 1

Теренът, на който ще бъде построен новият национален стадион в София, ще бъде избран до края на годината. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването "Здравей, България" по "НОВА".

Очаква се до края на декември да приключат и преговорите с Гърция и Румъния по идеята за съвместна кандидатура за домакинство на голям футболен форум.

Преди да се пристъпи към кандидатстване обаче, трябва да се реши дали ще искаме да приемем световно, или европейско първенство. За първия вариант е нужна нова футболна арена с 40 000 места, а за европейско първенство - 30 000 места.

"Обсъждаме няколко терена, които г-жа Фандъкова ни е предложила, но първо трябва да е ясно какъв тип съоръжение ще ни е необходимо за съвместна кандидатура за домакинство", каза Кралев.

Относно проектът за подробен устройствен план на Борисовата градина Кралев заяви, че проектантите са направили грешка, като са вкарали спортните имоти в парка, които са собственост на държавата, в няколко урегулирани поземлени имота, в които има и друга частна собственост.

Това не давало свобода на Министерството да оперира с имотите си. Затова от Спортното министерство искат проектът за план да се преработи и спортните обекти в парка да бъдат в самостоятелни УПИ-та. Друга грешка била, че се предвиждала модернизация на стадионите само с леки козирки, което не било удачно.

"Имаме пълното разбиране от кмета на София г-жа Фандъкова какво трябва да се направи. С ръководството на ЦСКА искаме да направим нови трибуни и козирка на "Българска армия" в рамките на съществуващата чаша на сегашния стадион.

Капацитетът на стадиона може да се увеличи почти двойно, без да се излезе от чашата, като се вземе лекоатлетическата писта", коментира спортният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови