Кралев: Крайната цел е родителите да заведат децата си на стадиона

OFFNews 27 април 2018 в 11:35 1896 0

Министърът на спорта Красен Кралев коментира в предаването по БНТ "Денят започва", че основният пропуск, който до момента е имало в стратегията за борба с футболното хулиганство е, че фокусът е бил на грешно място - към клубовете.

По думите му, това трябва да се промени и той трябва да бъде върху личната отговорност. Той заяви още, че се надява до година да се финализира новият закон за футболното хулиганство като са нужни промени и в наказателния кодекс, така че да може МВР и БФС да налагат санкции на тези хора, които са извършили престъпление, а не само съдът.

"Ако имаме волята и упоритостта да се докарат нещата до край, мисля, че ще се справим с този проблем. Всички се обединихме около това, че основният пропуск, който има в стратегията за борба с футболното хулиганство е, че фокусът е бил поставен върху грешно място, т.е до момента всички санкции търпят клубовете, когато феновете извършват инцидентът, страда клубът. Той няма как да контролира изцяло тези агитки. Винаги има едни 10-20 души, които тероризират хората, които са на стадиона, защото крайната цел е родителите да заведат децата си на стадиона. Децата отсъстват от стадионите, защото смятат, че това е опасно", каза Кралев.

Спортният министър заяви още, че са си поставили краткосрочни и дългосрочни цели. Сред краткосрочни са поставяне на достатъчно количество камери с качество 4К и приближаване на образа 36 пъти. До края на август ще има торникети и на входовете ще се поставят камери, които да снимат всяко лице, което влиза.

В студиото на БНТ Кралев заяви, че депутатите са поели ангажимент да направят спешни мерки в сегашния закон за футболното хулиганство.

Другото важно според министъра на спорта е, че трябва да се реши кой носи отговорност, как става идентифицирането на тези хора и кой носи отговорност за недопускането им.

"Всички сме обединени, че санкциите върху тези хора, коти са извършили подобен род престъпления, се налагат от Съда. Процедурата е много тежка, тромава и отнема години. Новият закон трябва да регламентира и даде право на Министерството на спорта, МВР, клубовете и БФС те да налагат санкция на такива хулигани за недопускане за гледане на мачове". добави той.

Духът на футбола са феновете и не трябва да се правят компромиси, независимо кой е клубът, каза още министър Кралев, който сподели, че е оптимист за изработването на новия закон, като според него не е сложно, но трябва целенасочена и упорита работа.

По въпроса за уредените мачове бившият президент на Черно море обобщи, че проблемът е в световен мащаб и футболните срещи, които са съмнителни, намаляват, а се увеличават в другите спортове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови