Катар и Еквадор откриват Мондиал 2022

OFFNews 01 април 2022 в 20:32 3053 0

Снимка Getty Images

Отборите на Катар и Еквадор ще открият 22-рото издание на световното първенство по футбол. Това отреди тегленият жребий в Доха, който изпрати двата тима в група "А".

Мачът на откриването ще се играе от 13:00 часа на 21 ноември тази година на стадион "Ал Баит" в Ал Хор.

Съоръжението се намира на 35 километра северно от столицата на Катар Доха и е с капацитет за 60 000 зрители.

Актуалният световен шампион Франция попадна в група "D" с отборите на Дания, Тунис и победителя от плейофа между Перу и победителя от двойката Австралия и Обединените арабски емирства.

Финалистът от предишното световно първенство Хърватия попадна в група "F", където са още отборите на Белгия, Мароко и завръщащия се на световната сцена тим на Канада.

Като особено интересна се очерта група "Е", където са колосите на европейския футбол Испания и Германия, както и Япония. Четвъртият участник ще бъде допълнен от победителя от баража между Коста Рика и Нова Зеландия.

Англия е в крайно любопитната група "В". Компания на "трите лъва" ще правят САЩ и Иран, а е възможно да има и още една британска страна. Последният участник ще бъде един измежду Уелс, Шотландия или Украйна.

Петкратният световен шампион Бразилия изтегли отборите на Сърбия и Швейцария, с които игра и на предишното световно първенство в Русия. Четвъртият отбор в групата е Камерун, който бе със "селесао" в един поток през 2014 година.

Две от най-големите звезди на световния футбол - Лионел Меси и Роберт Левандовски, ще се изправят една срещу друга, тъй като отборите на Аржентина и Полша попаднаха в група "С". Там бяха изтеглени още отборите на Мексико и Саудитска Арабия.

В последната група "Н", която може би е и най-равностойната, са тимовете на Португалия, Уругвай, Република Корея и Гана

В церемонията по тегленето на жребия участваха осем легенди на футбола - двукратният световен шампион с Бразилия Кафу, нигерийската икона Джей-Джей Окоча, бившият национален селекционер на България - германецът Лотар Матеус, доскорошният голмайстор номер 1 в историята на националните отбори - иранецът Али Даеи, най-успелият катерски играч от миналото Адел Ахмед МалАллах, сръбският специалист Бора Милутинович, най-популярният алжирски футболист за всички времена Рабах Маджер, както и дългогодишният лидер на националния отбор на Австралия Тим Кейхил.

Пълен жребий за груповата фаза на световното първенство по футбол (21 ноември - 18 декември)

група "А":
Катар
Нидерландия
Сенегал
Еквадор

група "В":
Англия
САЩ
Иран
Уелс - Шотландия/Украйна

група "C":
Аржентина
Мексико
Полша
Саудитска Арабия

група "D":
Франция
Дания
Тунис
Австралия/ОАЕ или Перу

група "E":
Испания
Германия
Япония
Коста Рика/Нова Зеландия

група "F":
Белгия
Хърватия
Мароко
Канада

група "G":
Бразилия
Швейцария
Сърбия
Камерун

група "H":
Португалия
Уругвай
Република Корея
Гана

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови