Италианският спортен министър прогнозира прекратяване на футболните първенства в Европа

OFFNews 29 април 2020 в 15:10 1725 0

Спортният министър на Италия Винченцо Спадафора призна, че е възможно всички европейски първенства да последват примера на Франция и да бъдат окончателно прекратени, въпреки че повечето лиги все още планират да завръщат изцяло настоящия сезон, когато това е възможно.

Вчера правителството на Франция забрани провеждането на всякакви спортни събития до септември, включително и при закрити врати, което на практика анулира настоящия сезон в Лига 1 и Лига 2, като въпреки че отборът на ПСЖ имаше солидна преднина на върха на класирането преди началото на пандемията от COVID-19, няма да бъде обявен за шампион.

За момента планът на Серия А е отборите да подновят тренировки на 18 май и в началото на юни първенството да бъде рестартирано, но това ще бъде трудно за реализация според Спадафора.

“Шансовете за подновяване на първенството стават все по-малки. Ако бях президент на футболен клуб, вече щях да мисля за организацията на безопасното стартиране на следващия сезон в края на август. Решението на други страни, като това на Франция от вчера, може да доведе до това Италия и другите европейски страни да го последват”, коментира Спадафора пред италианския телевизионен канал Ла 7.

Миналата седмица преждевременен край на сезона обяви и холандската Ередивизи. Този петък предстои важна среща между собствениците на клубовете в Серия А, ръководството на местната Футболна федерация и спортното министерство.

“Мисля, че тази среща може да ни донесе изненада. Възможно е повечето клубове да поискат да прекратим сезона и да започнем да се подготвяме за следващия”, смята Спадафора.

“До три дни ще стане ясно дали е възможно клубовете да подновят тренировки на 18 май. Ако все пак първенството бъде подновено, това несъмнено ще стани при закрити врати”, завърши италианският спортен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови