Италия разплака Англия след дузпи и спечели Евро 2020

OFFNews 12 юли 2021 в 00:54 5314 0

Отборът на Италия е новият европейски шампион по футбол. "Скуадра адзура" разплака след дузпи Англия на "Уембли" и спечели втората си титла на Стария континент след 1968 година.

Редовното време и продълженията завършиха 1:1 след ранен гол на Люк Шоу в полза на Англия във втората минута и изравнително попадение на Леонардо Бонучи в 67-ата.

При дузпите Италия се наложи с 3:2 и триумфира с титлата, като записа мач номер 34 без поражение във всички турнири. За Англия пропуснаха Маркъс Рашфорд (греда), Джейдън Санчо (спасяване) и Букайо Сака (спасяване). Големият герой за Италия беше вратарят Джанлуиджи Донарума, който отрази два удара от 11-те метра.

Така Италия се изравни с отбора на Франция, който също има две титли, а рекордьори с по три са Германия и Испания.

Разочарованието за англичаните е огромно след достигането до първи финал на голямо първенство от 1966 година насам, когато печелят домашния Мондиал. Този път историята не беше на тяхна страна.

По пътя си до финала Италия спечели убедително група А, като записа успехи с по 3:0 над Турция и Швейцария, а в последния си мач надви Уелс икономично с 1:0. В 1/8-финалите Италия срещна трудности срещу Австрия на “Уембли”, но след продължения си взе своето с 2:1 след 0:0 в редовното време. В 1/4-финалите “скуадра адзура” елиминира един от считаните за фаворите отбори - този на Белгия, след като постигна успех с 2:1.

В полуфинала хората на Роберто Манчини се изправиха срещу Испания. Италия поведе с гол на Федерико Киеза, но Алваро Мората върна равенството 10 минути преди края на редовното време. Победителят беше излъчен едва след изпълнения на дузпи, които класираха напред “скуадра адзура”.Този опит се оказа безценен за италианците срещу Англия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови