И ФИФА се включи в санкциите срещу Русия

OFFNews 28 февруари 2022 в 13:07 3647 1

Световната футболна федерация ФИФА стана поредната спортна организация, която се включи по силите си в санкциите срещу Руската федерация (РФ).

В малките часове на 24 февруари по заповед на президента Владимир Путин руската армия нападна Украйна. Боевете се водят вече пети ден, а натискът върху РФ да спре войната се затяга. Светът на спорта също не остана безучастен към случващата се трагедия на европейския континент.

От ФИФА обявиха, че на територията на РФ няма да се провеждат никакви международни състезания. Националният отбор на ръководената от Владимир Путин държава може да участва в турнири само под неутрален статус, без флаг и химн.

Нещо повече - използването на названието Русия се забранява, а като приемлив вариант изглежда Руски футболен съюз. Това е първи пакет от мерки. От ФИФА провеждат консултации с УЕФА и Международния олимпийски комитет за пълно изваждане на РФ от световния спорт.

Проблемите не са нещо ново за руския спорт, който беше подложен на санкции заради прекомерната употреба на допинг, превърната в държавна политика. На олимпийски игри РФ присъства като Руски олимпийски комитет, а спортистите се представят под неутрален флаг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews