Хванаха национал на Коста Рика с допинг, отпада от Световното първенство

Василен Петров 19 октомври 2022 в 12:03 740 0

Орландо Гало

Снимка Getty images

Гало е приел анаболен андрогенен стероид ("ААС").

Футболистът на Ередиано и Коста Рика Орландо Гало е дал положителна проба за забранено вещество по време на случаен тест през месец септември, съобщава Футболната федерация на страната (ФКРФ). 

Полузащитникът е регистрирал девет мача за националния състав и фигугираше в предварителния списък за Мондиала в Катар. След положителната проба обаче е огромна вероятността да се сбогува с мечтата си да участва в най-мащабното спортно събитие. 

Установява се, че Орландо е приел анаболен андрогенен стероид при проверката на 15 произволно селектирани състезатели, като през същия период отборът на Коста Рика е бил на турне в Република Корея.

"ФКРФ, следвайки инструкциите на ФИФА за такива случаи, вече е информирала футболиста и неговия клуб Ередиано, където той се състезава. Много е важно е да се уточни, че към момента Гало не е със спрени права и може да се състезава до момента, в който ФИФА ще излезе с категорично становище. Допинг-контролът е част от превенцията, която Световната централа налага на отборите преди голямо първенство. В момента нашият футболист е обект на разследване, се казва в становището на федерацията на Коста Рика.

22-годишният Гало получи оферта да акустира в Спортинг Канзас Сити от американското първенство през лятото. Ръководството на Ередиано обаче отхвърли предложението, защото го сметна за прекалено незадоволително.

Коста Рика успя да се класира за Катар 2022 след победа в допълнителен бараж, където попадна в група "E" заедно със съставите на Япония, Испания и Германия. Първият им мач ще се проведе на 23 ноември срещу "Ла Фурия Роха". 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови