Хаос със спорта в Италия, правителството обмисля едномесечна ваканция

OFFNews 04 март 2020 в 10:11 1321 0

Епидемията от коронавирус в Италия принуди правителството да обмисля крайни мерки. Обсъжда се едномесечно прекратяване на всякакви спортни прояви, след като в последните 24 часа броят на починалите стана 27 души. Забраната ще обхване не само най-засегнатите региони, а цяла Италия. Решението идва на фона на хаоса със спортния календар заради местенето на срещи за други дати, което предизвика недоволство у някои клубове от Серия А.

Снощи например беше отложен реваншът от полуфиналите на Купата на Италия между отборите на Ювентус и Милан, който трябваше да се играе в Торино. Той беше спрян с решение на градския съвет заради опасенията от разпространение на коронавируса, разкри префектът на града Клаудио Паломба пред "Гадзета дело Спорт".

Регион Пиемонте, където се намира Торино, остана извън забраната за провеждане на масови събития и мачове, която бе наложена в Ломбардия, Венето и Емилия Романя, като първоначалното решение бе срещата да се проведе и фенове да бъдат допуснат на стадиона, с изключение на такива от трите най-засегнати региона. От градския съвет са решили да не поемат никакви рискове и са отменили мача, като все още не е ясно кога ще се проведе той.

“Невинаги е възможно да се разбере кой е от засегнат регион на входа на стадиона”, обясни Паломба. До момента общо десет мача от Серия А бяха отложени в последните две седмици, като единствено срещата между Интер и Лудогорец от 1/16-финалите на Лига Европа се игра пред закрити врати. Днес клубовете от елита на Италия ще проведат извънредна среща, за да изготвят по-дългосрочен план за действие. В последните дни се появиха притеснения, че заради коронавируса първенството в страната може и да не завърши. Първият полуфинален мач между Милан и Ювентус завърши при равенство 1:1.

Препоръката за прекратяване на всякакви масови прояви, като в това число влизат и спортните, е на научната общност и ще бъде разгледана от кабинета на Джузупе Конте. Вариант пред футбола е срещите да се играят без публика, за да не се обърка съвсем календара и първенството все пак да завърши.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови