Георги Захариев пред Nostrabet: Вятърът на промяната във футбола е тук – въпросът е колко силно ще задуха

OFFNews 14 март 2024 в 20:49 911 0

Снимка

Един от кандидатите за президент на БФС, Георги Захариев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Футболният агент говори за програмата си, както и стъпките, които той вярва, че трябва да бъдат предприети, за да се подобри положението на българския футбол.

Според Захариев промяна в родния футбол при всички положения ще има след Конгреса на 15-ти март. Въпросът обаче е колко голяма ще е тази промяна, в зависимост от това кой спечели президентското място.

Здравей, Георги! Конгресът за избор на нов президент на БФС е вече след броени часове. Как очакваш да премине изборният ден?

Смятам, че ще има скандали. Започва се от това, че не е ясно дали цялото събитие ще се излъчи на живо. Уж трябваше да се реши до вчера, но все още няма решение. Нещо се крие, явно не искат да се излъчва. Малка зала, много кандидати, много викачи. Както бяха казали в друго интервю, ще има много делегати, пратени, за да всяват смут. Това очаквам да се случи.

Ще е непредвидимо гласуването. Очаквам да се стигне до балотаж. Ще е интересно и как ще се развие гласуването за членове на Изпълкома. Ако има силен Изпълком с независими хора в него, без значение кой ще е президент, то тогава би трябвало да ни очакват и по-хубави времена.

От много време вече се говори за „вятъра на промяната“ в родния футбол. Има ли сили той да вземе и властта, този път?

Тя промяната ще дойде в петък, със сигурност. Вече зависи колко ще бъде голяма. Ако спечели някой измежду Бербатов, Градев или мен, то със сигурност промяната ще е огромна. Ако спечели някой измежду Касабов и Георги Иванов, промяната няма да е толкова голяма, защото те от много години са част от БФС. Ако са искали големи промени, те вече щяха да бъдат осъществени. При всички положения обаче вятърът на промяната е тук, въпросът е колко силно ще завее след Конгреса.

За разлика от други пъти има доста кандидати за президент на БФС. В полза ли е това на властимащите, или на опозицията?

Смятам, че това е добре за изборния процес. Когато има кандидати и повече идеи, то това може само и единствено да е от полза за българския футбол. Затова и аз самият се кандидатирах. Развитите от мен идеи достигнаха до доста хора и се надявам поне част от тях да бъдат приложени. Аз нямам шанс да спечеля навярно, но по-голямата цел беше да се даде гласност на идеите за родния футбол.

Има клубове, които са доста категорични в мненията си, така че аз, примерно, няма да взема гласове от хора като Бербатов и Касабов. Решението е взето вече, дали по пътя на обмисляне, или на обаждания. За мен лично наличието на повече кандидати не е добре за статуквото, защото те обичат предрешени Конгреси с по един кандидат. Смятам, че в момента се защитават в по-голяма степен принципите на демократичния избор.

Видяхме отцепването на Георги Градев от екипа на Бербатов, както и определени критики, насочени към бившите съюзници. Подкопава ли това реномето на Бербатов и компания?

Градев е, може би, най-подготвеният човек в сферата на спортното право в България. Виждаме и какви успехи има той на международно ниво. Със сигурност това беше удар по Бербатов, от гледна точка на гласовете, които може да очаква той. Градев работи с много клубове, които му имат доверие, защото е вършил различни неща за тях. С напускането си Градев би трябвало да прибере определен брой гласове за себе си.

Мога само да гадая защо се е стигнало до това. Те са зрели хора, така че със сигурност имат основателна причина за решението. Сложна е ситуацията в родния футбол, всеки има различни идеи, което е добре за родния футбол - да има различни идеи и сблъсък на програми.

В своята програма ти си посочил цели 44 предложения за промени. Върху кои предложения в най-голяма степен искаш да акцентираш?

Първо трябва да започнем с целта на програмата – да се произвеждат и да се продават български играчи. Това, което се прави от Хърватия, например. Трябва да копираме този модел, да въведем единна методика за работа и да обучим на свой ред методисти. Тези две предложения са основата на пирамидата. Смятам, че трябва да бъдат имплементирани тези точки веднага, защото резултатит от тях ще се видят най-бавно.

На следващо място акцентирам над правилото да се разпределят 50% от телевизионните права между клубовете, в зависимост от това кой дава най-много игрови минути на български играчи до 22-годишна възраст. Това предложение е заимствано от Австрия. Бих казал, че е важно и да намалим броя на тимовете в елита до 10, както и увеличаването на съставите във Втора лига до 20. Наред с това е важно да се упражнява и строг контрол по отношение на получаването на треньорски лицензи.

Така с времето ще се завърти колелото, за да се произвеждат по-добри играчи, да имаме по-силен национален отбор, да се класиране на големи форуми, съответно цените на играчите ни да скочат още и клубовете да получават повече пари. Това е моделът, който ще съживи футболната икономика у нас.

В програмата си споменаваш и за маркентогвата страна на спорта. В България често казваме, че от спорт се губи, не се печели. Как може да променим тази гледна точка?

Трябва да се тръгне от бизнес модел, основан върху създаването и продажбата на играчи. Маркетингът със сигурност е много важен. Чух, че от последния си домакински мач срещу Левски, Хебър е спечелил над 100 хиляди лева от продажба на билети. Ако намалим Първа лига до 10 отбора, то ще имаме дербита почти всяка седмица, които да извикват по-голям зрителски интерес.

Вече има доста работа по изграждането на нови стадиони. Когато имаме 6-7 хубави стадиона и максимално компактна Първа лига, то постепенно и интересът и приходите ще се увеличат. Националният отбор ще подобри представянията си, ако имаме по-добри играчи. Рекламодателите също ще проявят интерес да спонсорират спорта, ако всички тези стъпки се предприемат. На първо място обаче трябва да се върне доверието към институцията „БФС“, защото в момента няма компания, която да иска да свърже името си с българския футбол.

На клубовете не им е лесно, от тази гледна точка. Имаме обаче пример с Ботев Пловдив, който след построяването на стадиона си вече работи с различни компании, желаещи да са част от проект с европейска визия. Това е начинът и се надявам, че посоката ще продължи да бъде тази.

Често се говори за БФС, но сякаш самата държава няма истинско отношение за развитие на спорта. Не е ли това първата предпоставка, за да последват по-кардинални промени?

Нещата са свързани. За съжаление, отново се връщам на имиджа на БФС, тъй като това управление на Борислав Михайлов направи така, че държавата да не иска по никакъв начин да е партньор на спорта и футбола, в частност. Нужно е преизграждането на доверието. Трябват и конкретни проекти, чрез които да се извлече полза както за държавата, така и за спорта. Ако в момента се дадат едни пари в Ботев Враца, например, чрез които се привлекат поредните чужденци, то не би се видял смисъл от подобен ход. Ако обаче се знае, че средствата ще отидат в посока детско-юношески футбол, подобряване на материалната база, подготвяне на методисти и прочие, то държавата ще получи дългосрочна възвръщаемост под една или друга форма. Нужни са обаче първо проекти, доверие и работа.

Какво ти е пожеланието за изборния ден и за бъдещето на българския футбол, генерално?

Пожелавам на целия български народ едно ново, адекватно ръководство на футболния съюз, което да донесе много повече радост. Сигурен съм, че всеки българин би искал да вижда националния ни тим да прослява родината с добри игри. Нека да видим едно ново ръководство, което да дари българския народ с много щастие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!