Футболистите от Премиър лийг започнаха колективна инициатива в подкрепа на здравната система

OFFNews 09 април 2020 в 12:25 1476 0

Футболистите от Премиър лийг в Англия обявиха началото на "колективна инициатива" за събиране на средства в подкрепа на здравната система в страната (NHS), които да бъдат разпределени там, където има най-голяма нужда.

Инициативата, наречена #PlayersTogether, се осъществява в партньорство с NHS Charities Together (NHSCT). Целта е колективното действие да сложи в ред малко разпокъсаните самостоятелни инициативи, предприемани от единични играчи, за да бъде помощта по-ефективна в условията на пандемия от коронавирус.

Над 150 играчи споделиха общо послание в 21.00 часа местно време в сряда вечерта. Сред тях личаха имената на футболисти като Хари Кейн, Джордан Хендерсън, Хари Магуайър и други.

"През миналата седмица ние като група футболисти от Висшата лига проведохме много разговори с намерението да създадем фонд, който може да се използва за разпределяне на пари там, където са най-необходими в тази COVID-19 криза, и да помогнем на тези, които се борят за нас на първата линия на NHS, както и в други сфери в нужда. Това е критично време за страната и за нашата NHS и сме решени да помогнем по всякакъв начин", заявяват играчите, обединени в инициативата.

Според последни данни починалите от коронавируса във Великобритания са повече от 7000, а доказаните случаи на заразяване - над 60 000.

Здравният министър Мат Хенкок приветства инициативата, като я определи като "много сърдечна". Бившият капитан на Англия Гари Линекер написа в Туитър, че е "горд с нашите играчи". Изпълнителният директор на NHS Charities Together Ели Ортън благодари на футболистите за фантастичната инициатива, която в този момент "изпраща чудесно послание до здравните работници и доброволците, които работят неуморно за спасяването на животи".

"Имаше много случаи, особено с мен, когато сме се опитвали да помогнем, но не сме го правили по най-добър начин. Надявам се сега парите да бъдат разпределени на точните места за точните неща", коментира нападателят на Манчестър Юнайтед и Англия Маркъс Рашфорд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови